Prawo cytatu

• Autor wątku Autor wątku milan72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milan72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie dotyczące tego prawa cytatu.

Otóż, chciałbym wykorzystać zdjęcia z wojny w filmie. Czy wystarczy podpis pod zdjęciem (czy można nadmienić w napisach końcowych ?), autora(właściciela) zdjęcia bez kontaktowania się z nim o zgodę.

Do tego chcę wykorzystać zdjęcia z paru źródeł.

Wszystkie zdjęcia w filmie te stanowić będą 20-25% przedstawianego dzieła. Główny przekaz filmu nie będzie się opierał na tych zdjęciach, będą one tylko dodatkiem.

Aha, i pytanie zasadnicze,czy w ogóle w takiej sytuacji mogę skorzystać z prawa cytatu ?

Witaj, kwestia praw autorskich do starych zdjęć (sprzed 1994 roku) jest dość skomplikowana. Obecna USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" obejmuje ochroną również zdjęcia wykonane przed 1994 rokiem, o ile w świetle poprzednich ustaw posiadały one taką ochronę. A posiadały one wtedy, jeśli publikowane były z odpowiednimi adnotacjami o tym, że są one chronione prawami autorskimi. W takim przypadku okres ochronny wynosiłby na dzień dzisiejszy 70 lat od wydania (rozpowszechnienie) zdjęcia, czyli nie chronione byłyby zdjęcia sprzed 1939 roku. Natomiast przy starych zdjęciach powstaje zwykle oczywisty problem z określeniem czasu wykonania (rozpowszechnienia) zdjęcia, jak i jego autora, a ściślej mówiąc jego narodowości.

No, i może być problem ze zdjęciami prywatnymi, zwłaszcza anonimowymi, które zostałyby po raz pierwszy rozpowszechnione (przykładowo w Internecie) po roku 1994 - wtedy zasadniczo osoba je rozpowszechniająca nabywałaby pokrewne prawa autorskie do tych wydań - vide Oddział 3^1 "Prawa do pierwszych wydań oraz wydań naukowych i krytycznych" - Art.99...

Tak, trochę to wszystko może być skomplikowanie...
Wszystkie zdjęcia w filmie te stanowić będą 20-25% przedstawianego dzieła. Główny przekaz filmu nie będzie się opierał na tych zdjęciach, będą one tylko dodatkiem.

Aha, i pytanie zasadnicze,czy w ogóle w takiej sytuacji mogę skorzystać z prawa cytatu ?
Odpowiedź na takie pytanie zależy oczywiści od charakteru tworzonego utworu i jego finalnego kształtu i nie sposób powiedzieć cokolwiek nie znając go. Jedno jest jednakże pewne - cytaty muszą służyć jedynie dopełnieniu przekazywanych treści, istotna część wkładu twórczego powstającego dzieła powinna pochodzić od jego autora.

Ważne jest, aby zawrzeć informację o autorach / źródłach wykorzystywanych cytatów w sposób jednoznacznie identyfikujący użyte cytaty.

Okey,

to teraz że tak się powtórzę z pytaniem.
Czy wystarczy zawarcie informacji o autorach/właścicielach zdjęć w napisach końcowych, czy też trzeba umieszczać pod każdym zdjęciem informacje o autorze/właścicielu ??

milan72 napisał:
to teraz że tak się powtórzę z pytaniem.
Czy wystarczy zawarcie informacji o autorach/właścicielach zdjęć w napisach końcowych, czy też trzeba umieszczać pod każdym zdjęciem informacje o autorze/właścicielu ??
hmmm, to ja może powtórzę się z odpowiedzią:
Ważne jest, aby zawrzeć informację o autorach / źródłach wykorzystywanych cytatów w sposób jednoznacznie identyfikujący użyte cytaty.
nie jest określane w prawie, w jaki sposób mają być opisywane cytaty, poza tym, co napisałem. Wybór sposobu pozostaje w gestii autora dzieła. Niektórzy wpisują podpisy bezpośrednio pod cytatem (zdjęciem), inni podają listę na końcu utworu...

aha, ok dzięki

Po prostu chcę umieścić na końcu w napisach i nie byłem pewien czy tak można zrobić

Powrót