Prawo do bajek/baśni Grimm i Andersena

• Autor wątku Autor wątku bajkomania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bajkomania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chcę stworzyć scenkę z bajki Andersena bądź Grimm.
Będzie to wycinek danej bajki, na przykład dla Czerwonego Kapturka będzie to tylko domek babci a w nim wilk i Kapturek stojący obok.

Czy mam prawo do własnego projektu takiej scenki?

Czy jeśli będę chciała, aby w scence był dźwięk, który mówi słowami Kapturka [tu jakiś cytat z bajki] to czy mam do tego prawo? Czy ogranicza mnie tu jakoś prawo autorskie?

Czy gdybym ponadto chciała napisać krótkie streszczenie bajki, mówiące co się dzieje w scence, to czy mam do tego prawo?

Scenka tego typu nie będzie jedynie do użytku własnego.

Będę wdzięczna za podpowiedź.

Witam,

w ogólności prawa autorskie do utworów wygasają z upływem 70 lat od śmierci autora lub 70 lat od pierwszego wydania utworu - szczegóły Art. 36 - 40. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Więc zapewne może je Pani wykorzystywać w swojej działalności.

Proszę jednakże pamiętać, że jeśli korzystałaby Pani z opracowań utworów - np. polskich wydań - to oczywiście opracowania te (wydania) chronione są prawami autorskimi niezależnie od oryginałów. Jeśli nie upłynąłby na nie (opracowania/wydania) okres ochronny, wtedy na ich wykorzystanie (lub opracowanie) powinna uzyskać Pani zgodę właścicieli (autorów) majątkowych praw autorskich.

Witam,
dziękuję za szybką informację. Mam jeszcze wątpliwości:

Jak kwestia polskich opracowań bajek ma się do mojego projektu domku babci z Czerwonego Kapturka? Projekt domku będzie moją wizją fragmentu bajki braci Grimm zatem czy muszę uzyskać czyjąś zgodę na jego budowę?

Czy kwestia opracowań (wydań) polskich ma znaczenie w przypadku gdy chcę zrobić na przykład dosłowną kopię tekstu już wcześniej wydanego w Polsce i ją dalej rozpowszechniać?

Koncentrując się jedynie na baśniach braci Grimm - nie bardzo wiem jak mam szukać właścicieli (autorów) majątkowych praw autorskich? Wydań książek powstało przecież wiele.

Proszę o dodatkową informację
Dziękuję

Projekt domku będzie moją wizją fragmentu bajki braci Grimm zatem czy muszę uzyskać czyjąś zgodę na jego budowę?
Jeśli to będzie Pani autorski pomysł - to nie. Bajka, jak rozumiem, będzie tylko inspiracją, a nie będzie Pani realizować jakiegoś wyobrażenia takiego domku, zamieszczonego np. jako ilustracja w jakiejś książce. Proszę pamiętać, że w ogólności prawo autorskie chroni formę utworu, a nie same pomysły czy idee.

Czy kwestia opracowań (wydań) polskich ma znaczenie w przypadku gdy chcę zrobić na przykład dosłowną kopię tekstu już wcześniej wydanego w Polsce i ją dalej rozpowszechniać?
'dosłowna kopia tekstu' to nie opracowanie, a po prostu rozpowszechnianie (bądź plagiat - jeśli nie poda się autora...) - więc potrzebna jest zgoda osoby posiadającej prawa autorskie - z czym wiąże się oczywiście również wynagrodzenie dla tej osoby.

Koncentrując się jedynie na baśniach braci Grimm - nie bardzo wiem jak mam szukać właścicieli (autorów) majątkowych praw autorskich? Wydań książek powstało przecież wiele.
jeśli nie upłynął okres ochronny dla danego wydania na którym Pani chce bazować, to przede wszystkim, musi Pani odnaleźć wydawnictwo, które wydało to wydanie. A oni już powiedzą, kto ma aktualnie majątkowe i osobiste prawa autorskie do tego wydania - oni czy np. autor tłumaczenia. Jeśli wydawnictwo nie istnieje, sprawa trudniejsza - trzeba szukać... może tu Stowarzyszenie Autorów i Wydawców POLSKA KSIĄŻKA

Dziękuję serdecznie za wyjaśnienia!

Mam jeszcze jedno małe pytanie.
Zakładam, że nie chcę popełnić plagiatu, nie chcę też korzystać z istniejącej wersji danej baśni.

Obok mojej "scenki Czerwonego Kapturka" chcę umieścić fragment bajki.

Czy jeśli swoimi słowami opiszę Bajkę o Czerwonym Kapturku (a tak na prawdę chcę opisać swoimi słowami tylko jej dany fragment) to wtedy nie muszę uzyskiwać zgody na taką publikację? Czy wtedy traktuje się taki "utwór" jako nowe-moje dzieło?

Dziękuję raz jeszcze za pomoc.

każde opracowanie czyjegoś dzieła stanowi automatycznie NOWY utwór, do którego prawa autorskie ma osoba opracowująca.

Hm, wygląda na to, że głównym elementem Pani utworu jest ta scenka, zaś cytat ją tylko dopełnia czy ilustruje. W takim przypadku możliwe byłoby chyba wykorzystanie prawa do cytatu. Ale oczywiście zależy to od finalnej formy Pani dzieła - trudno tak a priori coś powiedzieć.

Dziękuję za informację.
Spojrzę jeszcze na prawo cytatu, które Pan przytaczał i zastanowię się, którą drogą iść.
Pozdrawiam!

Czy wykorzystując do późniejszego rozpowszechnienia jakąś treść ale zamieszczoną w "..." czyli jako cytat nie ściągniemy na siebie jakiś konsekwencji prawnych??? Czy w tym przypadku liczba lat od śmierci autora lub tłumacza ma znaczenie???

@ magdzik.f: a o co ci konkretnie chodzi?

Witam
Podpinając się do tematu chciałem się zapytać, czy mogę przedstawić historie postaci ze starych baśni jak: czerwony kapturek, pinokio.... na swój sposób, nie korzystając przy tym z żadnego opracowania, lub oryginału. ( W celach zarobkowych)

Jeśli prawa autorskie majątkowe już wygasły możesz swobodnie to robić.

Od śmierci autorów minęło już ponad 100 lat. Czy ktoś nadal może mieć do nich prawa, czy wchodzi tutaj zasada wygaśnięcia po 70 latach ?

Powrót