G
Gucci93
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 17
Pytanie: czy tworząc swoją stronę z bazą danych technicznych telefonów komórkowych, na której chcę zarabiać na reklamach, mogę wykorzystać dane z innej strony, która się tym zajmuje czy tak jak w sprawie oponeo vs opony.net właściciel tej strony będzie mógł mnie pozwać o przywłaszczenie sobie bazy danych? Informacje w tej bazie to dane publiczne, to, że dany telefon ma np. 2gb pamięci ram to jest cecha danego telefonu i taką informację można znaleźć wszędzie. Ale załóżmy, że właściciel tej strony specjalnie podał kilka danych błędnych np. wymiar telefonu i teraz jak znajdzie stronę z tymi samymi błędami to będzie mógł pozwać tę stronę? Trochę przeraża kwota tej ugody...
Jako, że nie można linkować na tym forum to zamieszczam cytaty, ten jest ze strony oponeo.pl:
Jako, że nie można linkować na tym forum to zamieszczam cytaty, ten jest ze strony oponeo.pl:
Wiktor Zajkiewicz, właściciel serwisu Opony.net, wypłaci OPONEO.PL S.A. odszkodowanie w wysokości 95 tys. zł w wyniku podpisania umowy sądowej w procesie o bezprawne naruszenie praw majątkowych Spółki. W styczniu 2010 roku firma OPONEO.PL S.A. wniosła do sądu sprawę przeciwko Wiktorowi Zajkiewiczowi wskazując, że właściciel serwisu Opony.net przejął i wykorzystał bazy danych dostępne w serwisie Oponeo.pl Sprawa dotyczyła przejęcia bazy danych pojazdów, zawierającą 6 tys. pozycji i bazy danych 600 opisów produktów oraz naruszenia praw majątkowych związanych z layoutem i strukturą funkcjonalną strony Oponeo.pl, poprzez wykorzystanie ich w ramach serwisu Opony.net.
Przejmowanie rezultatów prac OPONEO.PL S.A. miało charakter ciągły i systematyczny. Zmiany w serwisie, także błędy wprowadzane umyślnie dla celów dowodowych takie jak modele aut z fikcyjnymi silnikami, były pobierane na bieżąco do bazy serwisu Opony.net.