Prawo do emerytury

• Autor wątku Autor wątku piotr-k-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr-k-19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry

moja mama (rocznik 1959) starała się o emeryturę - ma tylko 19 lat i 3 miesiące pracy na etacie oraz 11 miesięcy pobierania zasiłku dla bezrobotnych. Mama była przekonana iż otrzyma minimalną emeryturę ponieważ razem z zasiłkiem ma ponad 20 lat okresów składkowych i nieskładkowych jednak Pani w ZUS powiedziała jej, że ten okres nie będzie wliczony czy faktycznie nie będzie miała prawa do otrzymania minimalnej emerytury ? Proszę bardzo o odpowiedź, pozdrawiam

W jakich latach Pana mama pobierała zasiłek dla bezrobotnych?. Do 1999 roku okresy takie są wliczane do stażu pracy w 100%. Potem była zmiana w przepisach i doliczano je proporcjonalnie do wynagrodzenia minimalnego. Ja w 2000r pobierałem taki zasiłek przez 6 miesięcy, z czego do stażu pracy doliczono mi 3 miesiące.

Był to rok 2014

No to właśnie Pana mama powinna mieć doliczone do stażu pracy kilka miesięcy z tytułu pobierania zasiłku. Skoro było to w 2014 r. to niestety, wg nowych już zasad, czyli proporcjonalnie do płacy minimalnej w tym okresie. Tzn. bierze się pod uwagę stosunek wysokości zasiłku do płacy minimalnej. Ile uskłada się takich płac minimalnych z zasiłków, tyle miesięcy z okresu pobierania zasiłku zostanie zaliczone do stażu pracy. Nie rozumiem, czemu Pana mama dostała odpowiedź, że te okresy w ogóle nie będą zaliczone do stażu pracy. Choć i tak nie będzie to 11, ani jak sądzę brakujące 9 miesięcy. Nie wiem ile, należałoby policzyć, jak wyżej.
P.S. A czy mama nie ma jakichś okresów ubezpieczenia w KRUS np.?

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, nie ma żadnych okresów w KRUS. Zobaczymy co zostanie wyliczone, pozdrawiam

Jest jeszcze taka opcja, że mimo braku 20-letniego stażu pracy Pana mama otrzyma emeryturę minimalną (lub wyższą) wynikającą z wysokości składek odprowadzanych podczas aktywności zawodowej do ZUS. 20-letni staż pracy wymagany jest jedynie do uzyskania emerytury minimalnej. Rozumiem, że kapitał początkowy został dla mamy wyliczony? 19 lat pracy to szmat czasu, nawet jeśli było się zgłoszonym do ubezp. ZUS z wynagrodzeniem minimalnym tylko. Pozdrawiam.

Powrót