Prawo do filmu

• Autor wątku Autor wątku Alexa_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alexa_89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jakiś czas temu napisałam powieść, na podstawie której zdecydowaliśmy się nakręcić amatorski film, z którym chcieliśmy wystartować w konkursach na filmy amatorskie. Zebraliśmy ekipę i rozpoczęliśmy prace, film jest już prawie skończony, pech chciał że dwoje aktorów wyjeżdża z miasta. Żadna z osób uczestniczących w projekcie nie jest zawodowym aktorem, niektórzy skończyli jedynie studium aktorskie. Ich uczestnictwo w projekcie było czysto charytatywne. Teraz zaczynają nas straszyć że bez ich zgody na wykorzystanie ich wizerunku nie możemy wystartować w żadnym konkursie. Moje pytanie jest takie, czy jako reżyser i producent mam prawo robić z filmem co mi się podoba i nie potrzebne są mi ich zgody na wykorzystanie wizerunku, czy może jednak to oni mają racje. Drugie pytanie jest takie czy oni mogą bez mojej zgody jako autora i reżysera, zanosić film do różnych agencji aktorskich i innych tego typu.

Alexa_89 napisał:
Ich uczestnictwo w projekcie było czysto charytatywne. Teraz zaczynają nas straszyć że bez ich zgody na wykorzystanie ich wizerunku nie możemy wystartować w żadnym konkursie. Moje pytanie jest takie, czy jako reżyser i producent mam prawo robić z filmem co mi się podoba i nie potrzebne są mi ich zgody na wykorzystanie wizerunku, czy może jednak to oni mają racje.
Moim zdaniem mają rację, powinieneś posiadać, jako producent tego filmu, ich zgody na rozpowszechnianie ich wizerunków, jako, że nie są to aktorzy zawodowi. Więcej - Art.81. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - zwana dalej upaipp.
Drugie pytanie jest takie czy oni mogą bez mojej zgody jako autora i reżysera, zanosić film do różnych agencji aktorskich i innych tego typu.
nie mogą, z racji bycia producentem filmu nabywasz majątkowe prawa do korzystania z tego filmu. Zapoznaj się z następującymi przepisami upaipp:hm, powinniście dojść do jakiegoś porozumienia, bo sytuacja wygląda na z lekka patową...

Powrót