Prawo do informacji o dziecku

• Autor wątku Autor wątku Pedagog 5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pedagog 5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Pedagog5

Do szkoły zgłasza się kurator ojca dziecka, pokazuje legitymację i żąda danych o uczniu. Czy szkoła ma obowiązek udzielać informacji, co z ochroną danych osobowych. W dokumentach szkoły prawnymi opiekunami są rodzice, nie ma żadnych innych informacji odnośnie rodziców i dziecka.

Do szkoły zgłasza się kurator ojca dziecka, pokazuje legitymację i żąda danych o uczniu. W dokumentach szkoły prawnymi opiekunami są rodzice, nie ma żadnych innych informacji odnośnie rodziców i dziecka np. o ograniczeniu lub odebraniu praw rodzicielskich.
Czy szkoła ma obowiązek udzielać informacji, co z ochroną danych osobowych?

RE: Pedagog5

Art. 9 ust. 5 Ustawy o kuratorach sądowych może być przepisem na podstawie którego kuratorzy wypełniają przesłankę z art. 23 ust. 1 pkt 2 oraz art. 27 ust. 2 pkt 2 uodo.

PS Nie dubluj wpisów.

Dziękuję za odpowiedź, ale dalej nie wiem, czy trzeba udzielić informacji tylko na legitymację ( bez okazania postanowienia), czy nie.
Ps. Umieściłam dwa razy, bo nie było odpowiedzi i myślałam, że umieściłam w niewłaściwym dziale. Dublowanie jest zabronione?

Kurator sam z siebie nie może wypytywać, natomiast jak najbardziej ma prawo jeśli robi to na zlecenie Sądu.

W trakcie swojej wizyty Kuratorzy podają powód przeprowadzania wywiadu środowiskowego. Jeśli jest podejrzenie a nawet pewność, że kurator nie miał podstaw do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego można złożyć na niego skargę do jego Sądu.

Pedagog 5 napisał:
Do szkoły zgłasza się kurator ojca dziecka, pokazuje legitymację i żąda danych o uczniu...
Niech się zwróci na piśmie z podaniem podstawy prawnej.

Pedagog 5 napisał:
Dublowanie jest zabronione?
Jest.
Zachęcam do ponownej (bo wierzę naiwnie, że przynajmniej raz przeczytałaś regulamin, zanim go zaakceptowałaś) lektury regulaminu forum

Powrót