Prawo do kodu aplikacji będącej częścią pracy magisterskiej

• Autor wątku Autor wątku ignacyMM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ignacyMM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

Tematem mojej pracy magisterskiej jest zaprojektowanie, implementacja i wdrożenie pewnej aplikacji ułatwiającej życie wydziałowi na którym studiuję. Z uwagi na to że zamierzam rozpocząć własną działalność gospodarczą i chciałbym spróbować sprzedawać innym uczelniom/wydziałom moje rozwiązanie, mam kilka pytań odnośnie niepokojących mnie aspektów prawnych tego przedsięwzięcia.

1. Czy wydział, na którym piszę pracę ma prawo w jakikolwiek sposób wykorzystywać mój kod źródłowy? (np. udostępniać go innym wydziałom)
2. Czy mogę w jakiś sposób uniknąć publikacji kodu jako elementu pracy?
3. Czy w ramach mojej pracy powinienem zawrzeć umowę licencyjną pomiędzy mną a wydziałem?
4. W jaki sposób przenieść prawa do oprogramowania ze mnie na firmę, którą zamierzam założyć?

Prawa Uczelni ograniczają się tylko do jednego działania:
Przepis prawny:
Art. 15a.
[Uczelnia Wyższa]

Uczelni w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym przysługuje pierwszeństwo w opublikowaniu pracy dyplomowej studenta. Jeżeli uczelnia nie opublikowała pracy dyplomowej w ciągu 6 miesięcy od jej obrony, student, który ją przygotował, może ją opublikować, chyba że praca dyplomowa jest częścią utworu zbiorowego.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Powrót