Prawo do majatku ojca

• Autor wątku Autor wątku wiolcia 1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiolcia 1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
PRAWO DO MAJĄTKU

Serdecznie witam.
Mam kilka pytań co do prawa podziału majątku ojca, który żyje i przepisał wszystko własnej siostrze. Z tego co mi wiadomo to prawnie wygląda to tak że najpierw są dzieci brane pod uwagę chodź nie jestem pewna.
Mianowicie mój ojciec i matka są po rozwodzie i wraz z mamą wyjechaliśmy na Śląsk , matka nas wychowywała sama bez jakiejkolwiek pomocy ojca. Ojciec po rozwodzie przepisał pole na swoją siostrę a nie było żadnej sprawy co do podziału majątku. Czy my jako dzieci mamy prawo ubiegać się o majątek jeśli tak to proszę o wskazówki jak to zrobić i gdzie pisać.

Dziękuje za szybką odpowiedz.

Pozdrawiam

Przysługuje Ci prawo do zachowku, czyli:

określona kwotowo wartość udziału, który przypadał by Ci przy dziedziczeniu ustawowym.

W tym przypadku wynosi ona połowę tego udziału. czyli połowa wartości majątku ojca

pdst prawna:

Kodeks cywilny
Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).
§ 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Bardzo dziękuję za odpowiedź . Mam jeszcze jedno pytanko.... Ojciec jest nie poczytalny , działka widnieje już na nazwisko jego siostry . Czy mogę ubiegać się o ten zachowek teraz czy dopiero po jego śmierci?

Kiedy ZAchowek ????

. Mam jeszcze jedno pytanko.... Ojciec jest nie poczytalny , działka widnieje już na nazwisko jego siostry . Czy mogę ubiegać się o ten zachowek teraz czy dopiero po jego śmierci I CZY MOGĘ WALCZYĆ O TO ŻE TATA NIE WIEDZIAŁ CO PODPISUJE PRZEPISUJĄC DOM NA SIOSTRĘ ZE WZGLĘDU NA SWOJĄ CHOROBĘ???????

RE: Kiedy ZAchowek ????

wiolcia 1 napisał:
CZY MOGĘ WALCZYĆ O TO ŻE TATA NIE WIEDZIAŁ CO PODPISUJE PRZEPISUJĄC DOM NA SIOSTRĘ ZE WZGLĘDU NA SWOJĄ CHOROBĘ???????
Tak, o ile pomiędzy chorobą a stanem w konkretnym momencie wyłączającym świadome lub swobodne podjęcie decyzji i wyrażenie woli zachodzi związek przyczynowy.
Przepis prawny:
Art. 82. Nieważne jest oświadczenie woli złożone przez osobę, która z jakichkolwiek powodów znajdowała się w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli. Dotyczy to w szczególności choroby psychicznej, niedorozwoju umysłowego albo innego, chociażby nawet przemijającego, zaburzenia czynności psychicznych.

Od momentu przepisania działki na siostrę ojca, prawdopodobnie to ona płaci podatek, czy nie jest tak , ze po jakimś okresie tracimy prawa do działki

Witam ponownie ! Serdecznie dziękuję za pomocne mi odpowiedzi !!!!! MAM JESZCZE JEDNO PYTANIE , MAM JESZCZE DWOJE RODZEŃSTWA CZY KAŻDEGO Z NAS MUSI REPREZENTOWAĆ OSOBNY ADWOKAT CZY MOŻEMY MIEĆ WSPÓLNEGO ???? POZDRAWIAM

Może być wspólny.

PS
Proszę nie krzyczeć na forum ( CAPS LOCK).

Powrót