Prawo do mieszkania po wymeldowaniu

• Autor wątku Autor wątku youbek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

youbek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam wszystkich.
Razem z rodzicami mieszkalem w domu które ojciec dostał z zakładu pracy w którym pracował.Po jego śmierci matka wykupiła mieszkanie na siebie a ja nie zostałem współwłaścicielem chociasz mieszkałem tam na tych samych warunkach.Jakis czas temu poznałem kobiete i wyprowadziłem sie z domu nie wymeldowywując sie.Chce tu napisac ze matka jest bardzo zaborcza przeciwko mojemu związkowi.Dała sprawe do sądu o wymeldowaniu kłamiąc ze nie ma ze mną kontaktu.Kłamała bo wiedziała gdzie przebywam i pracuje miała równiesz do mnie nowy adres kontaktowy i telefon.Zostałem wymeldowany obecnie jestem bez meldunku.Prosze napisac jakie mam prawa do mieszkania po ojcu.Dodam ze matka jest po za granicami kraju i mieszkanie stoi puste.Jezeli ktos mi moze pomóc to prosze pisac równiesz na mój nr gg 7070967 lub adres youbek@o2.pl

Meldunek nie ma żadnego związku z prawami do mieszkania. Meldunek jest uzeleżniony tylko od tego czy mieszkasz w danym miejscu czy nie i jesli nie mieszkał tam Pan przez bodajże 3 m/c to miała taki obowiązek.

Dziekuje za odpowiedz.Dziwi mnie postepowanie mojej matki przeciesz na te mieszkanie ja tez dawałem pieniądze.Pracowałem wczesniej w pewnej firmie i tam pracowali ludzie z innych regionów kraju i nie słyszałem by ich rodzina wymeldowała tylko dlatego ze tu wynajmują mieszkanie.Jestem ciekaw czy ktos z czytających to forum zrobił by to swojemu dziecku kłamiąc w sądzie ze nie ma ze nim kontaktu i by go wymeldowałeł.Jest jeszcze sprawa zachówku.Czy moge w nieść do sądu sprawę o zachówek jezeli ojciec zmarł 31 12 1997 i nie zostawił żadnego testamentu?

Istnienie kontaktu z dzieckiem lub jego brak nie ma zwiazku z meldunkiem.

Jesli nie mieszkasz to po 3 miesiacach (jak napisal Colder), Twoja matka ma obowiazek Cie wymeldowac.

Na dobra sprawe, jakby Cie policja tam szukala (bo tam jestes zameldowany) to Twoja matka moglaby dostac mandat za niewymeldowanie Ciebie.

Jedno co mnie zastanawia, to czy po smierci ojca, nie powinienes odziedziczyc czesci tego mieszkania...

Mnie zastanawia czy wszyscy którzy wyjezdzają np za granice do pracy są wymeldowywani przez rodziców.Moja matka zrobiła tak bo nie zgadzała sie na mój związek z kobietą.Jej było lepiej mnie wymeldowac i potem chodzic po ludziach i szlochac jaka to ona biedna ale ja nie bede jej nianczył do póznej starosci.Ona teraz poznała jakiegos faceta z Holandii i tam wyjechała a mieszkanie stoi puste.Naprawde moja matka nie jest zadną inwalidka trzyma sie bardzo dobrze.Jak mam zawalczyc o podział majątku po ojcu?

Powrót