Prawo do nazwania domeny www

• Autor wątku Autor wątku jungu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jungu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam Pytanie do Was.
Trochę dziwna historia ale postaram się ją opisać w miarę dokładnie.

Prowadzę działalność gospodarczą w branży Agencje reklamowe
postanowiłem ze znajomym otworzyć stronę www ze spisem firm będących w moim powiecie. We wpisie do ewidencji mam odnośnik - projektowanie stron internetowych.
Twórcą strony jest mój znajomy, który nie prowadzi działalności gospodarczej, ale jego jest domena i serwer (tworząc stronę nie pobierał ode mnie żadnej opłaty ani ja od niego, nie podpisaliśmy również żadnej umowy o współpracę), ja w sumie składałem projekty do tej strony i dawałem temu chłopakowi żeby umieszczał je na serwerze, on z resztą robił to samo ale dla swojej grupy klientów.
Do końca lipca wszystkie wpisy są całkowicie za darmo i nie pobieraliśmy żadnej opłaty za wstawienie na serwer oraz za skład projektu, nie podpisywaliśmy również żadnej umowy z klientami którzy zamieścili tam reklamę. Czyli strona działa na razie jakby charytatywnie, do tego niecały miesiąc.

Dzisiaj dostałem telefon że dostane pozew i jakieś pismo odnośnie tego że użyłem jakiejś agencji reklamowej nazwę w domenie, ale nie chodzi tu o nazwę firmy tylko ich gazetki. Agencja reklamowa jest z miasta oddalonego o 30km i wydaje gazetkę "biznes w ... Turku" z kilkoma firmami z mojego powiatu. moja domena nazywa się bizneswturku.pl i pewnie o to ta agencja pisze mi pozew.

Proszę opiszcie mi sytuację czy ta agencja mogłaby rościć prawo do nazwy tej domeny.
I ew. czego mogę się spodziewać.

Proszę o szybką odpowiedź
Pozdrawiam jungu

To jest temat bardziej z zakresu prawa autorskiego i proponuje tam wysłać post jeszcze raz. A czy tamta gazetka ma jakąś wersję elektroniczną o zbliżonym tytule?

_chris_ napisał:
To jest temat bardziej z zakresu prawa autorskiego i proponuje tam wysłać post jeszcze raz. A czy tamta gazetka ma jakąś wersję elektroniczną o zbliżonym tytule?
nie nie ma żadnej takiej gazetki, to jest agencja reklamowa która wydaje miesięcznik ze spisem swoich firm.

Powrót