Prawo do obywatelstwa po matce, ktora wyszla za maz za Niemca

• Autor wątku Autor wątku boni_07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boni_07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Sytuacja moja wyglada w ten sposob: otoz mam 22 lata. Moja mama wyszla za maz za Niemca, tym samym uzyskala obywatelstwo niemieckie. Z tego co wiem na pewno dzieci do 21 roku zycia automatycznie dziedzicza obywatelswo. Aktualnie przyjechalam do mamy i staram sie pozostac na stale w Niemczech wraz z chloakiem. Moje pytania brzmia:
1. Czy zglaszajac sie w odpowiednim urzedzie otrzymam bez problemu obywatelstwo?( dodam, ze jestesmy w Niemczech zameldowani, mamy pozwolenie na prace i aktualnie jej szukamy).
2. Czy moge od razu starac sie o jakakolwiek socjalna pomoc od panstwa?
3. Czy moj chloak, ktory narazie nie ma prawa starac sie o obywatelstwo, zglaszajac sie do urzedu pracy, moze liczyc na jakis zasilek?

Z gory dziekuje za szybka odpowiedz i pozdrawiam.

Przez malzenstwo w Niemczech nie otrzymuje sie automatycznie obywatelstwa. Dopiero po 3 latach malzenstwa malzonek moze sie starac o nadanie obywatelsta, jesli ma nieletnie dzieci, moze je ujac w swoim wniosku, ale jesli twoja mama cie nie ujela w swoim wniosku o obywatelstwo, to nie masz do niego zadnego prawa.

na matki dokumencie o ile takowy posiada Einbürgerungsurkunde wyraźnie pisze nie rozciąga się na dzieci

jesli ma nieletnie dzieci, moze je ujac w swoim wniosku, ale jesli twoja mama cie nie ujela w swoim wniosku o obywatelstwo, to nie masz do niego zadnego prawa.
nieletnie do 16 r

Tak jak napisano - Jeśli twoja mama nie posiada obywatelstwa od urodzenia to nie masz szans na obywatelstwo, no chyba że wyjdziesz za Niemca i przejdziesz długą drogę jak twoja mama.
O zasiłku ty i twój chłopak możecie zapomniec w tej sytuacji. Co do samego chłopaka - jak wyobrażasz sobie, że twój chłopak otrzyma obywatelstwo? - po tobie? Nie zrozum mnie źle, ale obywatelstwo to najwyższe dobro od Państwa (żadne Państwo nie ma nic cenniejszego do zaoferowania) i tym samym nie jest to byle kwit rozdawany na prawo i lewo, dziedziczony po owczarku niemieckim.

Mama wyszla za maz pod ok. 15 wrzesnia, a kilka dni temu dostala juz dowod niemiecki- auswais. Dostala rowniez od razu dokument, gdzie jest napisane, ze ma podwojne obywatelstwo, jak i rowniez moj brat, ktory ma 11 lat. Takze nieprawda jest, ze obywatelstwa sie nie dotanie. Problem ze mna jest tylko taki, ze mam 22 lata i podobno to jest juz wiek gdzie sama decyduje za siebie i nie jest to takie proste.
Niestety nie mam mozliwosci obecnie isc do urzedu, gdze mozna dopytac o takie rzeczy dlatego nadal prosze o podpowiedz.

proszę -nie opowiadaj nam tutaj bajek ze po kilku miesiącach otrzymała obywatelstwo

nie ma takiego dokumentu na którym pisze "podwójne obywatelstwo":D

jest tylko taki przez "nadanie"
images

Przez małżeństwo

O obywatelstwo może się ubiegać osoba, która weszła w związek małżeński z obywatelem Niemiec. Warunkiem jest co najmniej 3-letni pobyt na terenie tego państwa. Od 1 maja 2004 roku Polacy ubiegający się na tej podstawie o obywatelstwo nie muszą zrzekać s ię polskiej przynależności państwowej. W praktyce jednak, w dwóch landach Bawarii i Badenii-Wirtembergii nie przestrzega się tej zasady i nadal żąda porzucenia polskiego obywatelstwa.
Od zagranicznych mężów i żon władze niemieckie żądają jeszcze, aby udowodnili, że ich niemiecki partner zapewni im utrzymanie lub sami potrafią zarobić na życie, ponadto trzeba zdać egzamin ze znajomości ustroju, kultury Niemiec i języka tego kraju.
http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html

Ostatnia edycja:
belunia wyjaśniła wszystko. Jeśli chcesz się ośmieszyc w urzędzie to idź i porozmawiaj z urzędnikiem, on ci wyjaśni wszystko. Czy uważasz że Niemców interesuje czy masz i jakie masz 2 obywatelstwo? wg prawa masz tylko jedno będac w danym kraju i ani w polskich ani w niemieckich dokumentach nie będziesz miała wpisane że masz dwa, więc nie pisz że mama ma.
Co do obywatelstwa mamy - widziałaś te dokumenty? w parę tygodni twoja mama nic by nie dostała nawet gdyby wyszła za Joachima Gauck'a bo prawo dotyczy wszystkich bez wyjątku.
Napisz lepiej skąd mama pochodzi tj. gdzie się urodziła i jej rodzice.

zaczekajcie a ja mam pytanie: jak długo Twoja mama mieszka w Niemczech?
bo to ze wyszła za obywatela Niemiec w tym roku to jedno i samo to nie jest podstawa do nadania obywatelstwa,
ale jeśli mieszka tam od lat to może to było podstawa do wydania (chyba po 8 można wystąpić)

Powrót