Prawo do pobytu w Niemczech - potrzebne?

• Autor wątku Autor wątku Azur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Azur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Wiele się naczytałem sprzecznych informacji co do tego.
Jestem zameldowany w Niemczech,, jestem także ubezpieczony. Mieszkam tu od maja bieżącego roku (przyjechałem do narzeczonej i dziecka, oboje są z Niemiec) Obecnie (wciąż) szukam pracy. Czy w związku z tym muszę ubiegać się o dokument, który pozwala mi przebywać na terenie Niemiec dłużej niż 3 miesiące, czy może ten dokument nie jest już potrzebny od Maja, bieżącego roku? Dodam, że mam 24 lata.

Na początku, gdy przyjechałem, przeszliśmy się do JobCenter i wprost zapytaliśmy co mamy zrobić. JobCenter poinformował nas, że najpierw muszę się zameldować (co zrobiłem). Ubezpieczenie mam w IKK. Poprosiliśmy o pomoc JobCenter, który przyznał nam ok. 130 euro miesięcznie. Pare dni temu otrzymałem list z informacją, że wszystkie pieniądze, które przekazywał nam co miesiąc JobCenter mają zostać zwrócone, a mój pobyt jest tutaj nie legalny, ponieważ nie posiadam "Freizugigkeitselaubnis".

Szczerze powiedziawszy, nie mam pojęcia o co chodzi. Na początku JobCenter mówił, że wystarczy, że się zamelduję i ubezpieczę i wtedy może nam pomogą (co też zrobili). A teraz piszą, że wszystko chcą z powrotem. Czemu JobCenter nie poinformował nas o tym od samego początku, że taki dokument jest "niby" potrzebny, a teraz tylko nerwy.

Sądziłem, że od Maja bieżącego owy dokument pozwalający mi przebywać w Niemczech dłużej niż 3 miesiące nie będzie wymagany, i że zameldowanie wystarczy do swobodnego przebywania na terenie Niemiec. ( W końcu EU i otwarty rynek od Maja 2011)

Jest ktoś w stanie wyjaśnić jak to w końcu jest?

Pozdrawiam

Prawo do pobytu w Niemczech - potrzebne?
tak ten dokument
Freizuegigkeitsbescheinigung.JPG

a tu info jak go uzyskac.
dotyczy wszystkich obywateli EU,nie ma nic wspólnego z otwarciem rynku pracy dla polaków.W Polsce obywatel innego kraju EU tez potrzebuje dokument na pobyt i musi spełnić te same warunki.
http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/niemcy_poradnik.pdf

no niestety.. bedzie trzeba oddac pieniazki

Ostatnia edycja:
dzisaij dzwonilam dokladnie w tej samej sprawie i w Landratsamt powiedzieli mi ze od Maja 2011 jest nie potrzebny tan dokument. Radze wyjasnic to z Jobcenter, niestety czesto sie tutaj spotykam z bledami urzednikow itd. (mam duzo doczynienia z Finanzamt).

tak samo w Polsce, tak samo w Niemczech
kazdy obywatel EU(nie tylko polak)powinien wystapic o taki dokument ,jezeli zamierza przebywac na terenie DE powyzej 3 miesiecy..nie ma to nic wspolnego z otwarciem rynku pracy dla polakow/2011

podrzucam jeszcze poradnik
http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/niemcy_poradnik.pdf
Z chwilą przystąpienia Polski do UE obywateli naszego kraju objęły przepisy, odnoszące się
do zasad regulujących pobyt obywateli Unii Europejskiej z ograniczeniami wynikającymi z
„Traktatu Akcesyjnego” w zakresie dostępu do rynku pracy, które z dniem 1 maja 2011
zostaną zniesione.
Pobyt w RFN obywateli UE i ich rodzin reguluje ustawa o powszechnej swobodzie osiedlania
się i przemieszczania obywateli Unii Europejskiej (Gesetz über die allgemeine Freizugigkeit
von Unionsbürger - Freizügigkeitsgesetz/EU – FreizügG/EU)Jeśli twój pobyt w Niemczech ma trwać dłużej niż trzy miesiące, musisz wystąpić o
pozwolenie na pobyt. Nie otrzymasz go, jeśli nie będziesz wcześniej posiadał zameldowania.
Pozwolenie takie jest wydawane tylko w określonym celu i na określony okres czasu. Jest
też podstawą do późniejszego ubiegania się o prawo do pobytu stałego. Sprawy związane z
pobytem załatwia się we właściwym terytorialnie urzędzie ds. cudzoziemców
(Auslanderbehörde).

Jeżeli w ciągu 3 miesięcy nie znajdziesz pracy i nie posiadasz żadnych innych źródeł
utrzymania to powinieneś wrócić do kraju. Pozostając na terenie Niemiec przez okres
dłuższy niż 90 dni bez regulowania prawa pobytu dopuszczasz się wykroczenia. W
skrajnych wypadkach może zostać orzeczony nakaz wydalenia i zakaz wjazdu na
terytorium Niemiec. Wyjeżdżając nie zapomnij o wymeldowaniu się z urzędu
meldunkowego.

:)

Witam ja tak poza marginesem do kolegi MOGEPOMÖC nie wiem co ma wspölnego FINANZAMT do JOBCENTER to sa calkiem dwa odrebne urzedy wiec nie mylcie pojec i nie wprowadzajcie drögich w blad .FINANZAMT--jest urzedem podatkowym ,a JOBCENTER--inaczej posredniakiem dawajacym oferty pracy itd..

mogepomoc napisał:
dzisaij dzwonilam dokladnie w tej samej sprawie i w Landratsamt powiedzieli mi ze od Maja 2011 jest nie potrzebny tan dokument. Radze wyjasnic to z Jobcenter, niestety czesto sie tutaj spotykam z bledami urzednikow itd. (mam duzo doczynienia z Finanzamt).
A co do LANDRATSAMTU to wlasnie trzeba sie udac po dokument ( BESCHEINIGUNG GEMÄß § 5 ABSATZ FREIZÜGIGKEITSGESETZ EU----taki wlasnie dokument jest potrzebny do legalnego pobytu w niemczech a wydaje sie go w auslanderamcie ktöry sie miesci w tym ze urzedzie o ktörym pisalem wczesniej:)

mieszkajacy w DE napisał:
Witam ja tak poza marginesem do kolegi MOGEPOMÖC nie wiem co ma wspölnego FINANZAMT do JOBCENTER to sa calkiem dwa odrebne urzedy wiec nie mylcie pojec i nie wprowadzajcie drögich w blad .FINANZAMT--jest urzedem podatkowym ,a JOBCENTER--inaczej posredniakiem dawajacym oferty pracy itd..

dlaczego piszesz nie mylcie?
czy ja cos pomyliłam?

belunia napisał:
dlaczego piszesz nie mylcie?
czy ja cos pomyliłam?
Witam belunia to nie tyczylo sie akurat do ciebie lecz do forumowicza o niku MOGEPOMOC bo uzytkownik AZUR mial problemy z JOBCENTER ze go dokladnie nie poinformowali a z tego co przeczytalem co napisalas w poscie to jest bardzo dobra informacja ja sam pare lat do tylu mialem takie same problemy ale zalatwilem w pierwszej kolejnosci takie wlasnie papiery by legalnie przebywac na stale w niemczech i teraz mam spoköj i o nic sie nie musze martwic ze mnie wydala z niemiec . A kolega ktöry ma wlasnie problemy z tego wlasnie problemu to wiem ze pisal ze jego narzeczona pochodzi z niemiec wiec nie rozumie dlaczego mu w tym nie pomogla chyba zna dobrze jezyk i mogla sie wszystkiego dowiedziec i doradzic narzeczonemu co w pierwszej kolejnosci trzeba zalatwic i o jakie papiery sie postarac by przebywac tu legalnie

Ostatnia edycja:
A zameldowanie nie daje od razu prawa pobytu dluzej niz 3 miesiace? Z tego, co wiem, do zameldowania wymagana jest umowa o prace lub wyciag z banku udowadniajacy ze stac mnie na utrzymanie przez x miesiecy.

Aha, i czy jak sie wyprowadze z kraju, to automatycznie usuwa mnie z systemu i jak wroce to musze od nowa udowadniac ta zdolnosc utrzymania? Czy wystarczy juz tylko adres zameldowania?

Powrót