Prawo do projektów bez przekazania praw firmie

• Autor wątku Autor wątku Polinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Polinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, jakiś czas pracowałam w firmie odzieżowej. Gdy odeszłam sporo z moich projektów pozostało w firmie i widzę, że są one nadal wykorzystywane. Co gorsza widuję moje projekty pod marką zupełnie innych firm. Nigdy nie przekazywałam praw do użytkowania ani praw autorskich żadnej z firm, także tej w której pracowałam.
Mam pytanie, czy mogę zabronić używania moich projektów firmie, w której pracowałam?
Czy ta firma ma prawo udostępniać innym moje projekty?
Czy mogę sprzedawać projekty wykonane dla firmy w której pracowałam?

Pozdrawiam

Jeśli pracowałaś w tej firmie to prawa do twych projektów ma pracodawca.

Witaj - uściślając sprawę: twórczość pracowniczą regulują w miarę jasno artykuły 12-14 prawa autorskiego. Jeśli byłaś zatrudniona na umowę o pracę (to jest absolutnie niezbędny warunek) - autorskie prawa majątkowe do utworów, które powstały w wyniku Twojej twórczości, należą do pracodawcy. I to on decyduje o zasadach ich eksploatacji. Polem dochodzenia ewentualnych roszczeń przez Ciebie może być ewentualne naruszenie praw osobistych - obserwując "życie" swoich utworów pilnuj przede wszystkim prawa do integralności dzieła (nienaruszalności formy i treści) i rzetelnego wykorzystania utworu. Czasem też warto zwrócić uwagę, czy nie dochodzi do zacierania autorstwa utworu pierwotnego (tego Twojego) - tu też jest podstawa do roszczeń, a nabywca mimo przeniesionych praw nie może przypisywać ani sobie, ani innym podmiotom autorstwa. Jak widać - nawet po przeniesieniu praw autor nie pozostaje na pozycji straconej... Pozdrawiam.

Powrót