Prawo do przedmiotu i projektu

• Autor wątku Autor wątku marysiagryf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marysiagryf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Mam działkę i zrobiłem z opon i różnych drutów takie łabędzie, pomalowałem i sobie stoją. Dziś podeszła do mnie kobieta, która powiedziała, iż moje łabędzie poszły do Zabrza czy gdzieś tam, że jakiś facet porobił zdjęcia i wysłał jako swój projekt do jakich działkowców. Nie wiem niestety dokładnie jeszcze o co chodzi, ale proszę mi powiedzieć co mogę zrobić z tym fantem. pozdrawiam

marysiagryf napisał:
... która powiedziała, iż moje łabędzie poszły do Zabrza czy gdzieś tam, że jakiś facet porobił zdjęcia i wysłał jako swój projekt do jakich działkowców.
Jeśli twoje łabędzie spełniają warunki bycia utworem w świetle Art.1. - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) - czyli mają twórczy i indywidualny charakter (więcej: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html) - a prawdopodobnie posiadają takowy, sądząc z opisu, to w opisanej sytuacji doszłoby do naruszenia twoich:
  • osobistych praw autorskich, poprzez przypisanie sobie autorstwa dzieła - odpowiedzialność to Art.78. oraz 115. upaipp.
  • majątkowych praw autorskich w zakresie wykorzystywania dzieła bez pozwolenia autora - odpowiedzialność z Art.89. - 80. oraz 116. Tylko, że do chwili powielenia łabędzi, byłoby to wykorzystanie ich w promocji i reklamie własnej naruszającego.

Ostatnia edycja:
Powrót