Prawo do rezydencji

• Autor wątku Autor wątku wiwaldi80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiwaldi80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Jak mogę to udowodnić ze Byłem rezydentem podatkowym angielskim według unijnego prawa i nie przekroczyłem okresu zatrudnienia żebym zmieniła Sie rezydencie podatkowa. Zarejestrowałem się w Londynie jako bezrobotny a polska mię jakąś wysterowała i niedola mi niczego nawet prawa do ubezpieczenia musiałem przez duszy czas zostać beza prawa do niczego . Pracowałem w lemaitre i przez to jestem hory przewlekle i jakiego tu prawnika użyć gdzie to zaskarżyć. I błoto przez środki które są zabronione według unijnego prawa chodzi o odmianę eteru ten środek był tylko do użytku maszynowego nie powinien być używany przez ludzi i kiedy powiedział że zacząłem chorować to zostałem za to zwolniony z pozycji pernament czyli umowy na stałe i za to chciał bym się rozliczyć w Anglii z podatku bo pracowałem w Polsce tylko 4,5 miesiąca jak to zrobić po zmianach skutki kaca

Tak to wszystko chaotycznie napisales, ze kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi! Rezydent podatkowy slozy tylko i wylacznie do okreslenia gdzie jestes zobowiazany odprowadzac podatki - do niczego wiecej. Kazdy kto pracuje w uk po wyzej 183 dni staje sie automatycznie rezydentem podatkowym uk mozesz starac sie o potwierdzenie tego lub nie. Rezydent podatkowy nie wplywa w zaden sposob na Twoj status i nie upowaznie Cie do innych swiadczen.

Bo uważam że to jest bardziej opłacalne bo zarobiłem jakieś 12000 a wtedy w Anglii dostał bym zwrot całego podatku i ubezpieczenia

nie ma zwrotu ubezpieczenia. Zwrot podatku jest wowczas jezeli z Twoich dochodow zostal pobrany zbyt wysoki podatek. Do tego , zaden rezydent podatkowy nie jest Ci potrzebny. Wg przepisow Polskich jezeli pracowales w uk czesc roku a druga czesc w PL to z dochodu z uk rowniez musisz sie rozliczyc w Polsce.

Tylko że to był następny rok podatkowy a wolał bym się rozliczyć w UK bo mam zamiar tam wrócić a z drugiej strony nie pracowałem wystarczająco długo żebym nie podlegał pod angielskiego fiskusa bo pracowałem w Polsce nie wystarczająco długo żebym uzyskał polską rezydencie podatkową i czy jest to możliwe czy źle to rozumiem bo by był to dla mnie bardziej korzystne

ile ty pracowales na tych wyspach? jak dostales zasilek to rozumiem ze ponad rok wiec i tak i tak musisz rozliczyc sie w uk . Jako obywatel polski pracujac tam i tak jestes zobowiazany do odprowadzania tam skladek nie zaleznie od okresu pracy. Nie mozesz rozliczyc polskich zarobkow w uk ( bo tak rozumiem twoje zamiary) ale zapytaj sie o to w dziale z polskimi przepisami podatkowymi bo ja nie jestem na bierzaco jezeli chodzi o Polske.

3 lata i zamierzam wrócić po angielskie obywatelstwo to będzie rok tu a wtedy byłby 4 tam

a zapoznales sie z przepisami? bedac na rezydenturze - chcac sie ubiegac o obywatelstwo to nie wolno Ci wyjechac z uk na dluzej niz bodajrze 3 miesiace :) a Ty sobie jeszcze zasilek do innego kraju przeniosles :D i zeby dostac obywatelstwo to musisz zdac testy z jezyka i historii oraz musi lacznie minac 6 lat :roll:

Powrót