Prawo do spadku i zachowku?

• Autor wątku Autor wątku robroyyy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robroyyy1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pytanie.Otóż moja babcia sporządziła u notariusza testament w którym oświadczyła, że do całości spadku powołuje swojego wnuka czyli mnie.Dodam że dziecko babci nie żyje (mój ojciec).Jednak mój ojciec miał jeszcze córkę z pierwszą żoną, lecz zrzekł się (na prośbę tej żony) praw rodzicielskich (przy rozwodzie), przejeła ona nazwisko nowego partnera wraz z moją przyrodnią siostrą.Pytanie więc moje brzmi czy ona też ma prawo do tego testamentu albo zachowku ??Jeśli prawnie nie była córką o0jca i wnuczką babci?Będe wdzieczny o szybką odpowiedź:)

pobawienie władzy rodzickelskiej nie wywołuje żadnych skutków w dziedziczenia. Pozostaje jednak kwestia przysposobienia, czy mąż matki przysposoił Twoją przyrodnią siostrę i w jakim zakresie. W przypadku przysposobienia pełnego przysposobiony nie dziedziczy po swoich wstępnych naturalnych i ich krewnych, a osoby te nie dziedziczą po nim.

Pierwsza żona mojego taty wzieła ponowny ślub i moja przyrodnia siostra jakby to napisac: ten nowy mąż uznał ją jako swoje dziecko,. razem z nowym nazwiskiem.Czyli jak zrozumiałem ani była żona ani przyrodnia siostra nie mogą starać się o uwzględnienie w testamencie i zachowek ?

jeśli została przysposobiona to nie, a jeśli nie było sprawy o przysposobienie to ma wszelkie prawa przysługujące spadkobiercy.

Co do byłej żony jest wykluczona od dziedziczenia. Po zmarłym dziedziczy jego małżonek „na dzień śmierci” – to oznacza, że byli małżonkowie nie dziedziczą po zmarłym.

Powrót