Prawo do spadku po ojcu

• Autor wątku Autor wątku duchowisko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

duchowisko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Sytuacja wygląda następująco :
Po śmierci mojego ojca który nie sporządził testamentu nie nastąpił żaden podział majątku.
Całością zarządzała matka. Podczas mojego pobytu za granicą matka "po cichu" przepisała całość (grunt i zabudowania)na pozostałą trójkę rodzeństwa pomijając mnie przy rozrachunku. Czy miała do tego prawo? Czy takie postępowanie jest legalne ? Jakie powinienem przedsięwziąć kroki by odzyskać część należnego mi po zmarłym ojcu majątku? Dodam że wspomniane wcześniej rodzeństwo nie opiekuje się matką a całość była załatwiona bez mojej wiedzy i zgody.
Pozdrawiam
łukasz
lukaszdusza@wp.pl

Nie, matka nie mogła przepisać całości, jeżeli całość nie należała do niej. Powinno być przeprowadzone postępowanie spadkowe po ojcu. Jeżeli jego nie było (a powinien być pan o tym zawiadomiony), to należy złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po ojcu.

Możliwe jest natomiast, że matka przepisała swoją część majątku. Przeciwko temu nie jest pan w stanie nic zrobić, będzie to można dopiero uwzględnić po jej śmierci przy obliczaniu zachowku (jeżeli była to darowizna).

Dziekuję bardzo za odpowiedź.
Pozdrawiam

Powrót