prawo do spadku

• Autor wątku Autor wątku ewcia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewcia1

Wcześniej wspominałam o problemie ale muszę upewnić się bo coś nie rozumiem. Myślałam że jeśli coś ma się przed zawarciem związku małżeńskiego np. nieruchomość to już na zawsze będzie tylko jego majątkiem. Pisałam wcześniej i mimo że mieszkanie które miała moja mama a potem wyszła za mąż to jej drugi mąż też ma prawo do mieszkania. Ja obecnie otrzymałam to mieszkanie i nie miałam pojęcia że drugi mąż ma prawo do spadku. Proszę o dokładnie wyliczenie kwoty ile bym musiała oddać. Jeśli wartość mieszkania wynosi 140 tyś.
Jestem ja, brat, no i nie wiem czy Pan mojej mamy. Mój ojciec nie żyje.
I czy ten Pan czyli drugi mąż matki ma też trzy lata na dochodzenie roszczeń

mimo że mieszkanie które miała moja mama a potem wyszła za mąż to jej drugi mąż też ma prawo do mieszkania
co do zasady tak nie jest, ale mogla zostac zawarta miedzy malzonkami umowa ktora rozszerzyla wspolnosc majatkowa rowniez na te nieruchomosc
Ja obecnie otrzymałam to mieszkanie i nie miałam pojęcia że drugi mąż ma prawo do spadku
a czemu nie mialby miec prawa do spadku skoro jest mezem?malzonek i dzieci to pierwsz kategoria spadkobiercow, ale przy okazji dziedziczenia z ustawy, a takie ma miejsce jesli nie zostal sporzadzony testament; byl testament?
Proszę o dokładnie wyliczenie kwoty ile bym musiała oddać
to nie jest takie hop siup, bo nie ma danych co do wartosci innych skladowych masy spadkowej, dopiero calosc majatku twojej mamy bedzie podlegac rozdzialowi, oczywiscie mozecie sie z bratem i mezem mamy dogadac co kto i ile dostanie

Powrót