Prawo do świadczeń po ustaniu ubezpieczenia zdrowotnego

• Autor wątku Autor wątku polarnyj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polarnyj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Piszę w tym dziale, gdyż warunkiem przystąpienia do szkolenia było bycie osobą bezrobotną. Natomiast w trakcie samego uczestnictwa w szkoleniu bezwzględnie musiałem być wyrejestrowany z PUP.

Przechodząc do meritum - ile dni od ukończenia szkolenia, tj. 20.12 mogę jeszcze korzystać ze świadczeń związanych z ubezpieczeniem zdrowotnym? Byłem ubezpieczony z takiego tytułu: "osoba pobierająca stypendium w okresie odbywania szkolenia, stażu lub przygotowania zawodowego dorosłych, na które została skierowana przez [...] inny niż powiatowy urząd pracy podmiot kierujący".

Niby zazwyczaj jest to 30 dni, ale mam przeczucie, że w tym przypadku może być inaczej.

Znalazłem na stronie powiązanej z DGP takie info: "Ubezpieczenie zdrowotne przysługuje uczestnikowi w okresie odbywania szkolenia, na które został skierowany przez podmiot inny niż powiatowy urząd pracy. Po zakończeniu szkolenia ubezpieczenie wygasa w ciągu 7 dni od zakończenia szkolenia."
Szkoda tylko, że nie ma podanej podstawy prawnej, bo praktycznie wszędzie jest o tych 30 dniach albo w przypadku absolwentów 4 miesiącach.

Prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej masz przez 30 dni od wygaśnięcia obowiązku ubezpieczeniowego.

Powrót