Prawo do umieszczenia rysunku w sieci

• Autor wątku Autor wątku Pan Rysownik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan Rysownik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
jestem studentem, dorabiam sobie na boku rysując dla wielu ludzi portrety na przeróżne imprezy okolicznościowe, jako prezenty itp. Niedawno dostałem kolejne zlecenie. Termin był dość krótki, a środki jakimi dysponował klient dość ubogie. Miałem za zadanie narysować, ze zdjęcia, portret siostry klienta i jej męża (całość jako prezent ślubny). Wszystko wyszło na czas, niestety, rysunek nie spodobał się klientowi. Postanowiłem więc dodać go do swego portfolio w sieci, ponieważ klient zwrócił mi pracę, więc nie posiadał do niej żadnych praw. Sprawa się skomplikowała - otrzymałem telefon z groźbami, jakobym złamał prawo i zamieścił w sieci podobiznę siostry owego klienta i jej męża. Rysunek usunąłem, ale męczy mnie cała ta sprawa. Czy mogłem zostawić swoją pracę w portfolio? Dodam, że nie było w niej absolutnie żadnych imion, nazwisk i, w sumie, czegokolwiek co mogłoby wskazać komukolwiek, że praca nie jest rysowana "z głowy" a ze zdjęcia.

Z praw autorskich oczywiście korzystać może autor. Ale jeśli te prace zawierają czyjść wizerunek, to nie można go rozpowszechniać bez zgody jego właściciela. To z pewnością dotyczy fotografii. Nie wiem na ile rysunek przypominał tę fotografię, zakładam, że jest Pan bardzo utalentowany i każdy kto te osoby zna bez problemy by je rozpoznał. Kwestia wymaga indywidualnej oceny, ale klient raczej miał rację.

Powrót