E
ewelinizardka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Pracowalam na umowie zleceniu i zaszlam w ciaze,caly okres ciazy mialam z tego tytulu placone wynagrodzenie,gdyz byly ode mnie odprowadzane skladki do ZUS.umowe z praxcodawca mialam zawarta do konca pazdziernika a urodzilam 18wrzesnia,poniewaz termin umowy byl dluzszy niz porodu i rodzac mialam jeszcze umowe z pracodawca mialam miec normalnie wyplacany zasilek -urlop macierzynski,wiec zzdecydowalam sie na roczny.Jednak dostalam odmowna decyzje zZUS w tej sprawie .Jest ona uzasadniona tym ze na koniec lipca,gdy przebywalam na zwolnieniu lekarskim ciazowym dostalam rozwiazanie umowy od zatrudniajacej mnie firmy i zarazem nowa umowe z noqym pracodaqca,gdyz nasza firma(posrednik zatrudniajacy ludzi)zostala sprzedana innej dlatego zmiana nazwy i danych firmy spowodowala koniecznosc podpisu nowej umowy,zadne jej warunki ani okres zatrudnienia nie ulegly zmianie,dalej obowiazywala mnie do konca pazdziernika i nie wystapila zadna przerwa w zatrudnieniu.ZUS twierdzi ze przez to stracilam prawo do urlopu macierzynskiego,bo pracowalam na zleceniu,a gdybym byla pracownikiem etatowym to zmiana firmy nie miala by zadnego wplywu na wyplate mi wynagrodzenia za urlop.dodam ze firma macierzynski mi wyplacala normalnie do konc od paxdziernika a ZUS mial to robic od lustopada i teraz dostalam odmowe.czy moge siemo odwolywac i czy da sie w mojej sprawie cos zrobic?