Prawo do urlopu w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku michałzg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michałzg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie mam do Państwa dwa pytania związąne z prawem do urlopu w Niemczech:

1) Jestem zatrudniony w firmie niemieckiej od 30 września 2013 r. Proszę mi napisać ile dni mi przysługuję za przepracowany rok 2013. Firma 20 grudnia poinformowala mnie mailowo, że niewykorzystany urlop za rok 2013 przechodzi automatycznie na rok 2014, zaś 13 stycznia poinformowano mnie, że mój urlop za rok 2013 został utracony ponieważ nie napisałem wniosku o przeniesienie zaległego urlopu na rok 2014. Bardzo dziwna sytuacja tym bardziej, że firma sama mnie poinformowała, że mój urlop automatycznie przechodzi na rok 2014. |Czy ta sytuacja jest zgodna z prawem pracy w Niemczech??

2) Poprosiłem firmę o urlop w grudniu na okres 2 dni. Najpierw w sprawie pilnego odebrania awiza sądowego, później przesłałem skan awiza sądowego gdzie musiałem mieć urlop z powodu bycią świadkiem w sądzie, mailowo firma mnie poinformowała, że mam przydzielony urlop, niestety w dniu dzisiejszym patrzać na wypłatę za miesiąc grudzień firma nie wypłaciła mi pensji za dwa dni, na których byłem na urlopie. Czy ta sytuacja jest zgodna z prawem?

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam. Michał

1. Każdemu zatrudnionemu przysługuje 20 dni wolnych od pracy w roku. Osoby pracujące sześć dni w tygodniu mają prawo do 24 dni płatnego urlopu.

2. To jest bardziej problem, który powinieneś wyjaśnić w Kadrach twojej firmy. Jeśli jest tak jak piszesz, to kadrowa ci to wyrówna i nadpłaci w następnym miesiącu.

Powrót