Prawo do widzenia z dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku w4l3n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

w4l3n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w interpretacji zapisu na postanowieniu Sądu. W postanowieniu widnieje: Sąd ustala, że rodzic ma prawo do kontaktów z małoletnim od piątku godz 18:00 do niedzieli do godz 18:00 poza miejscem zamieszkania i bez obecności drugiego rodzica.

Co to dokładnie oznacza? Czy w podanym czasie rodzic może ale nie musi się kontaktować z dzieckiem? Czy ja mam w tym czasie, czekać z telefonem w ręku bo w każdej chwili mogę dostać wiadomość, że drugi rodzic chce zabrać dziecko na np godzinę w dowolnym momencie? Czy jednak drugi rodzic ma obowiązek w tym czasie wziąć w opiekę dziecko?

Z góry dziękuję za pomoc.

w4l3n napisał:
Czy w podanym czasie rodzic może ale nie musi się kontaktować z dzieckiem?
Oznacza to, że ma prawo i obowiązek odebrać dziecko o wyznaczonej godzinie i odwieźć o wyznaczonej godzinie. Jeżeli się nie stawi na oznaczoną godzinę przy zachowaniu jednak jakiegoś marginesu np. 30 minut to kontakt przepada i nie został zrealizowany. Rodzice mogą wspólnie uzgadniać modyfikacje tych sądowych kontaktów czy to na stałe czy to jednorazowo.

Oznacza to ze od piątku od godz. 18:00 do niedzieli godz. 18:00 sprawujesz opiekę nad dzieckiem. Po drugie opieka nad dzieckiem to nie jest prawo tylko obowiązek...Aby uniknąć tego typu interpretacji czy wątpliwości powinniście napisać bardzo szczegółowy Rodzicielski Plan Wychowawczy obejmujący wszystkie aspekty życia dziecka.

Dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

Powrót