Prawo do wizerunku

• Autor wątku Autor wątku grena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
G

grena

Dzień Dobry:)
Chciałabym się poradzić. Prowadzę obiekt na wynajem, który wcześniej był prowadzony (w moim zastępstwie) przez architekta. Wynajmuje on kilka innych obiektów. Obiekt był pokazany w czasopiśmie wnętrzarskim. Niedawno zauważyłam, że gazeta na swoim profilu fb umieściła wpis odsyłający do artykułu z przed kilku lat, który to reklamuje tę firmę. Poprosiłam o dodanie adnotacji o innym właścicielu powołując się na wprowadzanie klienta w błąd na podstawie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Czy gazeta rzeczywiście ma prawo odsyłać do nieaktualnego artykułu a tym samym reklamować inną firmę? Co prawda dodali datę artykułu jednak nikt nie będzie się zastanawiał czy przypadkiem w firmie nie zaszły jakieś zmiany.
Będę wdzięczna za pomoc :)
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
grena napisał:
... Czy gazeta rzeczywiście ma prawo odsyłać do nieaktualnego artykułu a tym samym reklamować inną firmę?. ...
Odsyła do takiej wersji jaka została rozpowszechniona/opublikowana, a przypuszczam, że termin na żądanie sprostowania już minął.
Nie ma tutaj miejsca czyn nieuczciwej konkurencji. W poprzednim swoim temacie nie umieściłaś takich szczegółów.

PS.
Na jakiej podstawie uważasz, że owa gazeta ma reklamować Twoją firmę i na dodatek bezpłatnie.

Ostatnia edycja:
Poprzedni temat dotyczył innej sprawy i został polubownie rozwiązany. :)
Nie rozumiem zdania 'termin na żądanie sprostowania minął ' :) Post był wrzucony wczoraj a dzisiaj rozmawiałam z gazetą.
Nie uważam, że gazeta ma mnie reklamować ale na ten moment reklamuje moim obiektem inną firmę. Może po prostu nie wrzucać odnośników do nieaktualnych informacji. Artykuł był ważny kilka lat temu.
Pozdrawiam

To nadal nie uprawnia Ciebie do żadnych roszczeń, mają prawo linkować do własnych artykułów

grena napisał:
... Niedawno zauważyłam, ...
grena napisał:
... Post był wrzucony wczoraj ...
Kręcisz.

grena napisał:
... Nie rozumiem zdania 'termin na żądanie sprostowania minął ' :smile: ...
Art. 31a. Prawa prasowego o ile ów, jak piszesz, post można uznać za materiał prasowy.

Ostatnia edycja:
Widzę, że pomoc na tym forum z twojej strony sprowadza się do atakowania pytającego oraz posądzania o kłamstwo. Mam podesłać linka do posta na fb? A może i tym razem zostałabym posądzona o wymuszanie reklamy.
'Zauważyłam nie dawno nie jest sprzeczne z 'wczoraj' a cały wątek jest prawdziwy.

Dziękuję za taką pomoc.
Zamykam wątek

Wyrażam wątpliwości co do spójności przedstawianych informacji, resztę masz w poście, szczególnie w temacie sprostowania.
grena napisał:
... Zamykam wątek
Nie masz takiej mocy sprawczej. ;)

Miałam na myśli swój wkład. Widzę za to, że ty masz dużo mocy lub tak ci się wydaje. Niestety szkodzisz tylko stronie. Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót