Prawo do wlasnego utworu a osoby trzecie

• Autor wątku Autor wątku verona7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

verona7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

mam do Was nastepujace pytanie. Jestem autorem swojej wlasnej piosenki do ktorej znajomy zrobil mi aranzacje. W zwiazu z tym, ze wspolpraca nie poszla tak jak trzeba, przestalismy razem pracowac. Moje pytanie jest takie: czy ja jako tworca moge publikowac swoj utwor bez zgody mojego znajomego? Jestem autorem tekstu i melodii. Aranz wykonal znajomy. Czy moze lepiej stworzyc nowy podklad, zeby nie narazac sie na problemy ? Jak to wyglada od strony prawnej ? Pozdrawiam serdecznie i prosze o odpowiedzi w tym temacie. Dziekuje z gory. Dodam, ze nie spisywalismy zadnej umowy co do praw autorskich. Wspolpraca odbywala sie na zasadzie kolezenstwa po prostu.

Obaj macie niezależne prawa Ty do swojego utworu, znajomy do jego opracowania/aranżacji. Lecz jego prawa są prawami zależnymi, korzystanie z nich zależy od Twojej zgody.

Dziekuje serdecznie za szybka odpowiedz. Czyli moge oficjalnie umiescic swoj utwor z aranzacja mojego znajomego np. na youtubie ? Czy w takiej kwestii powinnam rowniez zaznaczyc, kto jest autorem aranzu ? Prosilabym jeszcze o te wskazowke. Dziekuje.

Po prostu ja napisalam tekst i zaspiewalam melodie do ktorej wedlug mojego uznania muzycznego znajomy zrobil podklad instrumentalny w programie komputerowym oraz z wykorzystaniem instrumentu.

verona7 napisał:
... Czyli moge oficjalnie umiescic swoj utwor z aranzacja mojego znajomego np. na youtubie ?...
Jeśli z jego aranżacją to za jego zgodą. Twoje prawa dotyczą linii melodycznej i tekstu. Tak, musisz go wymienić jako autora aranżacji.

Lecz jeśli jego działania nie miały charakteru twórczego lecz czysto techniczny to nie nabywa on żadnych praw, nie miej czasami bardzo trudno rozgraniczyć te kwestie. Zawsze możesz wykonać własną aranżację, wtedy nie będzie takich problemów i wątpliwości.

Ostatnia edycja:
Tak, najlepiej wykonac wlasna to fakt. Po prostu akurat ta aranzacja mi sie spodobala dlatego pytam tutaj o prawa. Az tak dokladnie sama tego nie stworze niestety. Kwestia rozroznienia charakteru tworczego od technicznego na pewno nie jest latwa, bo mozna podac przerozne argumenty. dla mnie jest to raczej techniczne skoro oprocz tekstu byla rowniez podana melodia. Wiec aranz polegal na dobraniu (technicznym) dzwiekow. Ech...ciezkie to prawo...Niemniej jednak dziekuje za porade.

Proszę o używanie polskich znaków !!! mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro tylko zanuciłaś melodię, a on stworzył cały instrumental to moim zdaniem trudno powiedzieć, że nie było to twórcze.

verona7 napisał:
... Wiec aranz polegal na dobraniu (technicznym) dzwiekow. ...
Za radą jak w moim podpisie, przyjmij to za twórczą aranżację. Gdybyś dostarczyła gotowy zapis nutowy z prośbą o przełożenie na zapis cyfrowy można by było mówić o czynnościach czysto technicznych, tutaj jesteście uzależnieni od siebie.

Ostatnia edycja:
Powrót