Prawo do wykorzystania ikony/loga

• Autor wątku Autor wątku SzymonZel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SzymonZel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jakiś czas temu poprosiłem znajomego o zrobienie loga za pewną sumę pieniędzy, transakcja przebiegła pomyślnie - ja posiadłem logo a kolega pieniądze lecz wszystko było "po znajomości" bez żadnych umów prawnych itp.
Czy aby wykorzystać logo w swojej firmię potrzebuję na to jakiejś umowy? Pozwolenia na wykorzystanie?
Czy w przypadku braku takiej umowy znajomy może pozwać mnie za wykorzystanie jego dzieła bez pozwolenia?

Ze znajomym nie mam żadnych sporów i raczej w naszych "relacjach" wszystko jest okej ale pytam dla pewności.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

SzymonZel napisał:
... Jakiś czas temu poprosiłem znajomego o zrobienie loga za pewną sumę pieniędzy, transakcja przebiegła pomyślnie - ja posiadłem logo a kolega pieniądze lecz wszystko było "po znajomości" bez żadnych umów prawnych itp. ...
Zatem należy przyjąć, że możesz korzystać z tego utworu na podstawie licencji domniemanej na warunkach ustawowych. Licencja ta jest niewyłączna i pięcioletnia, po tym czasie korzystanie bez odpowiedniej zgody autora będzie bezprawne ze wszystkimi z tego wynikającymi konsekwencjami.

Rozumiem, że z loga mogę korzystać przez okres 5 lat bez problemu, tylko co potem??

Potem musisz uzyskać zgodę (licencję) lub nabyć prawa autorskie majątkowe. Te ostanie jak i licencja wyłączna wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. Korzystanie bez wskazanych uprawnień naraża Ciebie na odpowiedzialność cywilna i karną.

Powrót