prawo do wynagrodzenia za sesję fotograficzną

• Autor wątku Autor wątku Zombie12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zombie12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jakiś czas temu firma w której pracuję poprosiła mnie o odpłatnie wykonanie sesji zdjęciowej u klienta. W wolnym czasie poza obowiązkami służbowymi i przy użyciu prywatnego sprzętu wykonałem usługę i przekazałem pliki na płycie CD. Kilkakrotnie upominałem się o uregulowanie. Firma mnie zbywała. Po jakimś czasie użyto fotografii z tej sesji bez uregulowania przeniesienia praw autorskich dodatkowo nie umieszczając informacji o autorze. Dziś po półtorej roku firma próbuje się wykpić i twierdzi, że nikt nie zlecał tej sesji, a tym bardziej nie obiecywał płatności. Co powinienem zrobić i gdzie zgłosić fakt kradzieży mojej pracy. Nie mam w swoich obowiązkach tego typu działań. Dziękuję za podpowiedz.

Dziś po półtorej roku firma próbuje się wykpić i twierdzi, że nikt nie zlecał tej sesji, a tym bardziej nie obiecywał płatności
nie zmienia to faktu ze przysluguje ci prawo autorskie i nie jest legalne wykorzystywanie zdjec bez twojej zgody, idz na policje, prawo autorskie przewiduje za takie sytuacje sankcje karne, poza tym mozesz zagrozic pozwem cywilnym

Witaj,
Zombie12 napisał:
Jakiś czas temu firma w której pracuję poprosiła mnie o odpłatnie wykonanie sesji zdjęciowej u klienta. W wolnym czasie poza obowiązkami służbowymi i przy użyciu prywatnego sprzętu wykonałem usługę i przekazałem pliki na płycie CD.
Podstawowa sprawa na początek jest taka, czy masz możliwość udowodnienia tego, że to firma zleciła wykonanie zdjęć, że uzgodniona została wysokość wynagrodzenia, a także, że wykonałeś pracę swoim sprzętem oraz po godzinach pracy. Masz coś na piśmie (np. maile czy inna korespondencja) lub świadków, mogących potwierdzić te fakty? Bo w razie czego firmie może być najłatwiej powiedzieć, ze wykonałeś prace w zakresie obowiązków podstawowych i ma prawa autorskie do zdjęć...

Ja mam te fotki nadal w wersji elektronicznej i w pliku zawarte są informacje o dacie i sprzęcie na jakim były wykonane fotki. To jest mój sprzęt stojący na półce i mam do niego wszystkie papiery, faktury itp. Na piśmie nic nie mam i dodatkowo szefowa marketingu i mój bezpośredni przełożony wysyłający mnie na tą pracę już nie pracują (w razie czego mam namiary kontaktowe). Jestem przedstawicielem handlowym i w żadnym punkcie obowiązków służbowych i w karcie stanowiska nie mam takich działań. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Pozdrawiam.

Zombie12 napisał:
Ja mam te fotki nadal w wersji elektronicznej i w pliku zawarte są informacje o dacie i sprzęcie na jakim były wykonane fotki. To jest mój sprzęt stojący na półce i mam do niego wszystkie papiery, faktury itp.
to będzie dowodzić jedynie autorstwa zdjęć oraz daty i czasu wykonania - dalej potrzebni są świadkowie...

Powrót