Prawo do zamykania szafki pracowniczej

• Autor wątku Autor wątku Adammo57
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adammo57

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Zatrudniłem się w pracy, gdzie nie można nosić rzeczy osobistych przy sobie. Zamknąłem szafkę pracowniczą na kłódkę, to pracodawca mi powiedział, że nie wolno zamykać szafek, bo szafki są wspólne (pracowników jest jakoś 2x więcej, niż szafek). I że w pokoju (gdzie właściwie każdy tam wchodzi i ma dostęp) jest miska na telefony i inne rzeczy osobiste, ale powiedzmy sobie szczerze: każdy może stamtąd wziąć sobie co zechce, kończąc pracę. Nie czuję się bezpiecznie trzymając tam rzeczy osobiste, do których każdy ma dostęp. Czy pracodawca ma prawo zakazać mi przechowywania swoich rzeczy w jednej szafce i zamykania jej?

Ostatnia edycja:
Ale że jak szafki są wspólne? To jakiś żart?

Każdy pracownik powinien mieć nie jedną, ale DWIE szafki (lub jedną podwójną), by móc przede wszystkim oddzielić ubrania brudne od czystych i jak najbardziej szafkę można (trzeba) zamykać na klucz i trzymać w niej np. telefon i biżuterię i inne przedmioty, których nie wolno zabierać z sobą do pracy.

Przepis prawny:
§ 11. 1. Szatnia odzieży własnej pracowników powinna być wyposażona w szafy przeznaczone do indywidualnego użytku każdego pracownika.

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26.09.1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy

pracodawca nie przestrzega w/w rozporządzenia, w razie problemów sprawę należy zgłosić do PIP

Powrót