prawo do zasiłku dla bezrobotnych po karencji

• Autor wątku Autor wątku czarnulka170586
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarnulka170586

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam takie pytanie dotyczące zasiłku dla bezrobotnych

W czerwcu tego roku rozwiązałam umowę o pracę na mocy porozumienia stron. Zarejestrowałam się w Urzędzie pracy dnia 02.07.2014r. z wyczekiwaniem karencji 90 dni od dnia rejestracji. czyli po 90 dniach nabyłbym prawo do zasiłku na 90 dni. Jednak dnia 21.07.2014 roku podjęłam pracę i przepracowałam do dnia 15.08.2014r. i od tego pory nie pracowałam i nie rejestrowałam się w urzędzie pracy. i teraz planuje iść ale nie wiem jak to będzie z zasiłkiem - czy zapłacą mi od dnia rejestracji te pozostałe 90 dni czy nadal mam karencje ??? czy moze nowy zasiłek dostanę na pół roku ??? wiem że okres karencji skraca się o okresy pracy ale nie wiem czy również okresy kiedy się nie rejestrowałam a pozostawałam bez pracy ??? proszę o jakąś poradę, z góry dziękuje

Może napisz dokładnie:
- w jakich okresach pracowałaś, w ramach jakich umów i z jakim wynagrodzeniem brutto,
- z jakim dniem uległ rozwiązaniu stosunek pracy na mocy porozumienia stron,
- od kiedy dokładnie przysługiwałby Ci zasiłek dla bezrobotnych (wg. poprzedniej rejestracji).

Polecam też lekturę tego wątku: http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Ostatnia edycja:
Pracowałam tak;

Od 01.01.2012r. do dnia 30.06.2014r. ( tu porozumienie stron) pełen wymiar czasu pracy bo po tym okresie przyznano mi zasiłek z karencją.
Zarejestrowałam się dnia 02.07.2014r. a więc po upływie 90 dni tj. od dnia 30 września miałabym prawo do zasiłku do dnia 20.12.2014. – tak by było ale z powodu iż podjęłam pracę dnia 21.07.2014 i zgłosiłam to w PUP to już nie byłam bezrobotna. Ale przepracowałam tylko od dnia 21.07.2014r. do dnia 20.08.2014r.(umowa z upływem czasu) – dokładnie 31 dni.
Czytałam że okres karencji ( tj ten 90 dni) zmniejsza się o okresy zatrudnienia. Ale ja byłam u siostry za granicą i dopiero teraz wróciłam. I myśle że jakoś na dniach pójdę do PUP.
Właśnie nie wiem jak to jest z karencją. Po tamtym świadectwie mam prawo już do zasiłku z karencją.
Nie przepracowałam nowego roku, ani nie wybrałam nic z zasiłku po karencji. A czytałam u ustawie o promocji zatrudnienia że karencja skraca się o okresy zatrudnienia.
Więc tak mojej karencji upłynęło 19 dni + to co przepracowałam tj. 31 dni = razem 50 dni więc zostaje jeszcze karencji 40 dni, ale ja dopiero teraz idę do rejestracji. Miałam jeszcze przerwę między ostatnim zatrudnieniem a rejestracją. Jeśli jutro bym się zarejestrowała to tej przerwy by było 77 dni. A więc w sumie 90 dni minęłoby ale nie wiem czy mogę doliczać tę przerwę pozostawania bez pracy. Na pewno nie dostanę nowego prawa, tak myślę…. no bo uprawnili mnie już na podstawie tamtego świadectwa do wyczekiwania na zasiłek, a nowego roku nie przepracowałam. Za każdą cenną radę dziękuje, bo dla mnie te przepisy to magia.

Powrót