Prawo do zasiłku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Iwosia777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iwosia777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam , bardzo proszę o poradę. Moja koleżanka pracowała 5 lat w przedszkolu niepublicznym do końca sierpnia 2009. Skusiła ją oferta pracy w przedszkolu prywatnym i zmieniła pracę. Dostała umowę na czas nieokreślony. Jednak w grudniu 2009 właścicielka dała jej aneks do umowy skracając okres umowy do 31.08.2010. Potem w połowie stycznia kolejny aneks i znowu skrócenie umowy do końca czerwca.Dziś powiedziała jej , że skróci jej do 1.06.2010. Jedna już tego nie podpisała, bo czuje się oszukana. Od września wróci do poprzedniej pracy.Bardzo chciałabym jej pomóc, gdyż martwi się , że te aneksy mogą być dla niej niekorzystne w skutkach. Czy w tej sytuacji będzie przysługiwał jej zasiłek dla bezrobotnych przez lipiec i sierpień?

Pracodawca nie może aneksem zmieniać umowy zawarte na czas nieokreślony na umowy na czas określony. Może jedynie wypowiedzieć dotychczasowe warunki pracy i płacy.

Czyli , że ona powinna jeszcze dostać wypowiedzenie?

Może się zgodzić na porozumienie stron, ale nie radzę tego robić.
Jeszcze raz powtarzam, że pracodawca nie może aneksem zmieniać jednostronnie czasu na jaki umowa o pracę została zawarta. Natomiast umowa zawarta na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy może być rozwiązana za dwutygodniowym wypowiedzeniem, o ile treść umowy dopuszcza to.

To w takim razie proszę mi wyjaśnić po co pracodawca dał jej ten aneks, ponieważ ona myśli, że umowa wygaśnie dnia 30.06 2010r. Bardzo proszę o odpowiedź.

Dodam jeszcze, że aneks został podpisami zaakceptowany przez obie strony.

Iwosia777 napisał:
Dodam jeszcze, że aneks został podpisami zaakceptowany przez obie strony.
Czyli porozumienie stron - pracownica zaakceptowała propozycję pracodawcy. Trudno - niech zacznie szukać pracy.

Czy jeśli ten aneks został podpisany 15.01.2010 to z dniem wygaśnięcia 30.06.2010 dostanie zasiłek dla bezrobotnych? Umowa została zawarta dnia 01.09.2009.

Jeśli ze świadectwa pracy będzie wynikać, że umowa została rozwiązana za porozumieniem stron, to zasiłek dla bezrobotnych będzie przysługiwał dopiero po 3 miesiącach od dnia rejestracji i tylko przez 3 miesiące. Pod warunkiem, że zostaną spełnione pozostałe warunki aby mieć prawo do zasiłku.

a czy jeżeli ona podpisze teraz kolejny aneks do 01.06.2010 i po tym terminie w świadectwie pracy będzie rozwiązanie umowy z powodu upływu czasu na który była zawarta to dostanie zasiłek?

Jeśli umowa ulegnie rozwiązaniu z dniem do którego została zawarta, a pozostałe warunki są spełnione, to zasiłek dla bezrobotnych przysługiwać będzie po 7 dniach od daty zarejestrowania w PUP.

serdecznie dziękuję w razie problemów będę zwracała się o radę. Miłego wieczoru.

mam jeszcze jedno pytanie czy pracodawca może wygaśnięcie takiej umowy potraktować jako porozumienie stron i czy ona w takim przypadku może nie przyjąć świadectwa pracy?

Czyli w takim przypadku w wakacje dziewczyna może spać w miarę spokojnie. Dziękuję za wyjaśnienia.

Kolejne wiadomości dotyczące powyższej sprawy pojawiły się dzisiaj. . Dziś ta dziewczyna dowiedziała się że najprawdopodobniej zakończy współpracę z przedszkolem ostatniego dnia tego miesiąca czyli w piątek. Ona nie wie teraz co ma podpisać w piątek jak pójdzie do pracy. Boi się, że dyrektorka podstawi jej do podpisu jakiś dokument przez który nie będzie mogła potem pobierać zasiłku. Proszę o podpowiedz czego powinna się wystrzegać a co może podpisać.

Moja rada - nic nie podpisywać bez przeczytania i zastanowienia się. W każdym razie żadne rozwiązania umowy za porozumieniem stron.

Czy przy wypowiedzeniu takiej aneksowanej umowy ta dyrektorka musi podać powód jej rozwiązania i czy w wypadku podpisania takiego wypowiedzenia ona będzie miała zasiłek dla bezrobotnych?

Witam serdecznie
Wczoraj dostałem do wyboru:
1.normalne wypowiedzenie o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia(2 tygodnie)
2.porozumienie stron, w którym za miesiąc maj zostanie mi zapłacone ale nie bedę musiał świadczyć pracy

Moje pytanie brzmi.
Jak zmodyfikować porozumienie stron aby było jasne dla urzędu pracy bym mógł dostać zasiłek po 7 dniach ?(dotyczy dokumentu porozumienia stron i świadectwa pracy) - pracodawca jest ugodowy
Bardzo proszę o pomoc

Oświadczam, iż spełniam pozostałe warunku dotyczące dostania zasiłku...
Pozdrawiam
seniorus

Jeśli jest to porozumienie stron na wniosek pracodawcy z przyczyn leżących po stronie pracodawcy (redukcja etatów), wówczas nie powinno być kłopotów z uzyskaniem prawa do zasiłku po 7 dniach.

Powrót