Prawo do zasiłku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku bezrobotny123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bezrobotny123

Witam.
Temat niby prosty ... ale tylko dla etatowców.
Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje jeżeli w ciągu ostatnich 18 miesięcy osiągnęło się co najmniej 12 pensji minimalnych, a właściwie od takich kwot odprowadziło się składki na Fundusz Pracy.

Pytanie odnośnie umowy zlecenia. Czy można nie liczyć, że w 18 miesiącach musi być 12 obowiązujących wówczas pensji minimalnych tylko ich równowartość?

Chodzi mi konkretnie o umowę zlecenie. Powiedzmy, że dwa miesiące z tego roku. W jednym zarobki na poziomie 1780 zł brutto, a w kolejnym 1580 zł brutto. Pierwszy miesiąc bezdyskusyjnie można wliczyć do "miesięcy zasiłkowych", ale co z drugim? Niby nie jest przekroczona ta granica, ale zastanawia mnie kwestia tych składek na Fundusz Pracy ... zarabiając 1780 i 1580 wychodzi, że odprowadziłem tyle samo składek na FP co w przypadku zarobków 1680 i 1680.

Podsumowując - czy przykładowo pracując na zleceniu od stycznia do grudnia 2014 co miesiąc muszę osiągnąć 1680 czy wystarczy w ciągu tego roku łącznie zarobić 20160 zł (12*1680)?

Może trochę pokrętna logika, ale jeżeli zasiłek zależy od Funduszu Pracy to powinno to być jak najbardziej dopuszczalne ...

Pozdrawiam.

Nie uśrednia się wynagrodzenia, tzn. okres kiedy osiągnąłeś wynagrodzenie mniejsze od tzw. najniższej krajowej nie będzie zaliczony do okresu wymaganego do uzyskania prawa do zasiłku.
W okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania musisz mieć udokumentowane co najmniej 365 dni np. zatrudnienia lub wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę nakładczą lub świadczenia usług na podstawie umowy agencyjnej lub zlecenie z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy.

Mam pytanie dotyczące prawa do zasiłku i jego wysokości.
Moje okresy pracy dotyczą wszystkie zatrudnienia jednego pracodawcy.
--Najpierw umowa zlecenie od 2 października 2009 roku zawierana co trzy miesiące na trzy miesiące i tak do 30 kwietnia 2011. (czasami umowa kończyła się w piątek i zawierano następną w poniedziałek czyli tak jakby nie było zatrudnienia przez weekend)
--następnie umowa o prace na zastępstwo od 2 maja 2011 roku do kwietnia lub maja 2012 roku
-- następnie umowa o pracę na czas nieokreślony od kwietna lub maja 2012 roku do 26 czerwca 2014.
Między umową o pracę na zastępstwo a umową o pracę na czas nieokreślony nie było ani jednego dnia przerwy. Zawsze wynagrodzenie wynosiło trochę więcej niż 1300zł miesięcznie.
Umowa o pracę została rozwiązana za porozumieniem stron. Od 26 czerwca 2014r. (czyli tego samego dna kiedy umowa o pracę została rozwiązana) została zawarta umowa zlecenie z polskim pracodawcą na wykonywanie pracy za granicą. Płaca wynosi 1300zł netto plus 1000 Euro netto zwrotu podwyższonych wydatków utrzymania.
Moje pytanie brzmi: czy jeśli umowa zlecenie zakończy się na początku października i zarejestruję się w urzędzie pracy jako bezrobotny będę miał prawo do zasiłku, jeśli tak to od kiedy, zważywszy na rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i w jakiej wysokości?

Rozumiem, ze po zarejestrowaniu się będę musiał odczekać 90 dni zanim dostanę zasiłek, ale go dostanę. Proszę mnie zweryfikować jeśli się mylę. I mam jeszcze jedno pytanie - czy jeśli zdarzy się jakiś miesiąc kiedy będę zatrudniony ale nie osiągnę minimalnego wynagrodzenia za pracę stracę prawo do zasiłku?

Ponawiam pytanie, czy kiedy będę zatrudniony muszę co miesiąc otrzymywać minimum netto, żeby nie stracić prawa do zasiłku? Co jeśli w ciągu ostatnich 18 miesięcy będę miał 18 pracujących ale ostatnie trzy bez wynagrodzenia minimalnego? Bardzo proszę o odpowiedź lub wskazówkę gdzie na forum mogę ją odnaleźć. Pozdrawiam

O ile w przeciągu ostatnich 18 miesięcy zdarzy się sytuacja, że przez 15 miesięcy będzie miała Pani wynagrodzenie w wysokości co najmniej najniższej krajowe, a pozostałe trzy miesiące będą nieco "uboższe" i jeżeli spełnia Pani pozostałe przesłanki do uzyskania zasiłku dla bezrobotnych takie świadczenie się Pani należy.

W ciągu tych 18 miesięcy musisz mieć udokumentowane przepracowanie co najmniej 365 dni z minimalnym wynagrodzeniem, czyli zostaje Ci jeszcze ok. 6 miesięcy "zapasu" kiedy to możesz mieć wynagrodzenie niższe niż tzw. najniższa krajowa i nie stracić prawa do zasiłku.
Podsumowując, na te 18 miesięcy musisz osiągać wynagrodzenie w kwocie odpowiadającej najniżej krajowej przez 365 dni (ok. 12 miesięcy).

Ostatnia edycja:
Czy w przypadku, gdy przerwa między jednym a drugim zatrudnieniem wyniosła 6 miesięcy i 20 dni (przepracowanych łącznie 345 dni) jest szansa na uzyskanie zasiłku dla bezrobotnych?

Napisz: okresy zatrudnienia i wysokość wynagrodzenia brutto.
W okresie przerwy nie było wypłacane żadne świadczenie np. zasiłek chorobowy?

Niestety nie byłam na zasiłku, choć teraz strasznie tego żałuję, bo większość osób tak robi.
Pierwsze zatrudnienie 01.01.2013-31.07.2013 - wynagrodzenie brutto: 1650 zł
Drugie zatrudnienie 21.02.2014-31.08.2014 - wynagrodzenie brutto: 1850 zł

Niestety, zasiłek przysługiwał nie będzie.
Aby nabyć takie prawo musiałabyś w okresie 18 bezpośrednich miesięcy przed dokonaniem rejestracji w PUP mieć przepracowane co najmniej 365 dni z wynagrodzeniem co najmniej minimalnym.
Skoro umowa trwa do końca sierpnia, to przyjmijmy, że rejestrujesz się 1 września 2014r. i na ten dzień liczymy uprawnienia...... i masz uzbierane tylko 345 dni. A to za mało.

Powrót