Witam!
Piszę również w sprawie zasiłku dla bezrobotnego, z tym że ja zostałam go pozbawiona po 2 miesiącach, będąc wówczas w 20 tygodniu ciąży. Otóż sprawa wygląda następująco:
Po zakończeniu macierzyńskiego zarejestrowałam się w urzędzie pracy (13.05.16) i został mi przyznany zasiłek dla bezrobotnych na okres 6 miesięcy. W dniu 12.07 zgłosiłam się do PUP i poinformowałam, że jestem w ciąży, zmieniono mi profil poszukiwań na II i ustalono termin podpisu na 7.09. Niestety przez swoje niedopatrzenie (wydawało mi się, że jest to 27.09) nie zgłosiłam się do PUPu. W dniu 19.09 zorientowałam się, że pomyliłam terminy, zadzwoniłam do urzędu pracy, przeprosiłam i poprosiłam o udzielenie informacji co mam zrobić w tej sytuacji. Poinformowano mnie, że mam czekać na oficjalne pismo z informacją o pozbawieniu statusu osoby bezrobotnej. Pismo otrzymałam 26.09, a 27.09 odwołałam się od decyzji pisząc pismo do Starosty przez pośrednictwo PUP. W odwołaniu załączyłam kartę ciąży, oraz powołałam się na art. 33 ust. 4d 'Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy' mówiący o tym, że kobieta w ciąży nie może zostać pozbawiona statusu osoby bezrobotnej. Dziś tj 3.10 otrzymałam pismo od Pani Wojewody informujące mnie, że moje odwołanie jest bezpodstawne, czyli że nie zostanie mi przywrócony status bezrobotnego, ani zasiłek dla bezrobotnych.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Proszę o poradę i pomoc.
PS aktualnie jestem w 24 tygodniu ciąży.