Prawo do zasiłku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Dagmara78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dagmara78

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Mam pytanie czy będzie mi przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych ;u obecnego pracodawcy będę pracowała 11 m-cy i 2 tyg, wcześniej miałam m-c przerwy między jedną pracą a drugą.Wg prawa jest min 365 dni pracy w ostatnich 18 m-cach , czy chodzi o ciągłość 365 dni?

Ciągłość nie jest wymagana. Ważne aby w sumie mieć przepracowany roku w ciągu ostatnich 18 miesięcy.

Wysokosc wynagrodzrnua tez ma znaczenie

Tak, musi być co najmniej płaca minimalna.

Bardzo dziękuję za informację .

Witam!
Piszę również w sprawie zasiłku dla bezrobotnego, z tym że ja zostałam go pozbawiona po 2 miesiącach, będąc wówczas w 20 tygodniu ciąży. Otóż sprawa wygląda następująco:
Po zakończeniu macierzyńskiego zarejestrowałam się w urzędzie pracy (13.05.16) i został mi przyznany zasiłek dla bezrobotnych na okres 6 miesięcy. W dniu 12.07 zgłosiłam się do PUP i poinformowałam, że jestem w ciąży, zmieniono mi profil poszukiwań na II i ustalono termin podpisu na 7.09. Niestety przez swoje niedopatrzenie (wydawało mi się, że jest to 27.09) nie zgłosiłam się do PUPu. W dniu 19.09 zorientowałam się, że pomyliłam terminy, zadzwoniłam do urzędu pracy, przeprosiłam i poprosiłam o udzielenie informacji co mam zrobić w tej sytuacji. Poinformowano mnie, że mam czekać na oficjalne pismo z informacją o pozbawieniu statusu osoby bezrobotnej. Pismo otrzymałam 26.09, a 27.09 odwołałam się od decyzji pisząc pismo do Starosty przez pośrednictwo PUP. W odwołaniu załączyłam kartę ciąży, oraz powołałam się na art. 33 ust. 4d 'Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy' mówiący o tym, że kobieta w ciąży nie może zostać pozbawiona statusu osoby bezrobotnej. Dziś tj 3.10 otrzymałam pismo od Pani Wojewody informujące mnie, że moje odwołanie jest bezpodstawne, czyli że nie zostanie mi przywrócony status bezrobotnego, ani zasiłek dla bezrobotnych.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Proszę o poradę i pomoc.
PS aktualnie jestem w 24 tygodniu ciąży.

Witam mam pytanie. Moja żona pracowała u jednego pracodawcy przez 5 lat poczym zaszła w ciążę urodził się syn a następnie po macieżynskim a na urlopie wychowawczym znów zaszła w ciążę i po urodzeniu córki zakład ogłosił upadłość zus płacić zasiłek macieżynski 80% przez rok teraz jest na bezrobociu. Ja jako mąż utrzymuje całą rodzinę a pytanie brzmi,czy można liczyć z mopsu na jakieś wsparcie finansowe?Bo jeśli zarejstruj się zona do PUP to będą szukać pracy ale zona chce z córką być w domu do drugiego roku życia

500 plus. Na drugie dziecko. Dostaje zadilek dla bezrobotnych?

No właśnie zastanawiamy się nad rejestracja w urzędzie pracy. 500 + dostajemy na pierwsze dziecko bo mój zarobek delikatnie przekracza.myslalem ze może z mopsu się coś uda dostać

Zasilki celowe ale to trzeba sie dowiedziec. Zasiłek rodzinny 95zl. Zasiłku dla bezrobontnych jak spelnia warunki.

Powrót