Prawo do zasiłku rodzinnego

• Autor wątku Autor wątku wojtek7774
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtek7774

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Chciałbym się zapytać, czy powołując się na ustawę z dnia 28 listopada 2003 r.o świadczeniach rodzinnych: USTAWA z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych - Akty prawne
mogę prosić gminę o zasiłek rodzinny.
Mam 19 lat, dostałem się na studia, do ukończenia liceum otrzymywałem zasiłek rodzinny, później już nie, gdyż, Pani z gminy powiedział mi tak: "(...)studentom nie przysługuje zasiłek rodzinny."
Ale z tego co widzę ustawa z dnia 28 listopada 2003 r.o świadczeniach rodzinnych, mówi że (ważniejsze zaznaczyłem poprzez podkreślenie):

"Art. 4. 1. Zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka.

2. Prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do tego zasiłku przysługuje:

1) rodzicom, jednemu z rodziców albo opiekunowi prawnemu dziecka;

2) opiekunowi faktycznemu dziecka;

3) osobie uczącej się."

Dalej:

"Art. 6. 1. Zasiłek rodzinny przysługuje osobom, o których mowa w art. 4 ust. 2 pkt 1 i 2, do ukończenia przez dziecko:

1) 18 roku życia lub

2) nauki w szkole, jednak nie dłużej niż do ukończenia 21 roku życia, albo

3) 24 roku życia, jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub w szkole wyższej i legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności.

1a. Zasiłek rodzinny przysługuje osobie uczącej się w szkole lub w szkole wyższej, jednak nie dłużej niż do ukończenia 24 roku życia."

I teraz według tego co zacytowałem, czy należy mi się zasiłek rodzinny do 21 roku czy do 24 roku?

Wiem że punkt 3 w Art. 6. mówi że osoby niepełnosprawne otrzymują zasiłek do 24 roku życia, ale podpunkt w tym artykule: 1a, mówi - jeśli dobrze rozumiem, ogólnie o "wszystkich" uczących się w szkole wyższej, że mogą otrzymywać zasiłek rodzinny do 24 roku życia? Jak to wygląda, proszę mi powiedzieć czy do 21 r. życia czy do 24 r. życia można otrzymywać zasiłek.

Ale najważniejsza kwestia, czy mając 19 lat, będąc studentem nie przysługuje mi zasiłek rodzinny (tak mówi pracownik gminy), dodając że nie przekraczam tej kwoty(?):
"Zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli przeciętny miesięczny dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504,00 zł."
Tekst skrócony:
http://www.mpips.gov.pl/index.php?gid=295

Czy mogę prosić o odpowiedź, która właściwie na najważniejsze pytanie jest: TAK lub NIE
Ewentualnie na pytanie odnośnie wieku trzeba odpowiedzieć jednym zdaniem
Proszę o pomoc

uczeń sie uczy - student studiuje, nie przysługuje ci zasiłek chyba że masz orzeczenie o niepełnosprawności

Świadczenia rodzinne nie przysługują na dzieci studiujące (uczące się w szkole wyższej), chyba że student jest niepełnosprawny.

Zgodnie z definicją zawartą w art. 3 pkt 13 ustawy o świadczeniach rodzinnych, za osobę uczącą się uważa się osobę pełnoletnią, która nie jest na utrzymaniu rodziców w związku z ich śmiercią lub z ustaleniem wyrokiem sądowym lub ugodą sądową prawa do alimentów z ich strony.

ustawa z 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2006 r. nr 139, poz. 992 ze zm.).

Dziękuję za odpowiedź

Powrót