Prawo do zasiłku rodzinnego

• Autor wątku Autor wątku slawekczorny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawekczorny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! W marcu b.r. moja żona podjęła pracę. W związku z powyższym złożylismy w MOPS-ie stosowne dokumenty w celu zweryfikowania prawa do zasilku rodzinnego pobieranego wcześniej. Zasiłek został przyznany mimo przekroczenia kryterium dochodowego zgodnie z obowiązującym przepisem mówiącym że:
Zasiłek przysługuje również osobom, których dochód przekracza wyżej wymienione stawki o kwotę niższą lub równą najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany. Musi być jednak spełniony warunek: zasiłek rodzinny przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym. W przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym (czyli dwa razy z rzędu) zasiłek rodzinny nie przysługuje.[/I
]
Obecnie w związku z nowym okresem zasiłkowym złożyliśmy wniosek(dochody rodziny nie uległy zmianie) który został rozpatrzony negatywnie. W uzasadnieniu urzędniczka stwierdziła że już raz korzystaliśmy z podwyższenia kryterium dochodowego i więcej razy nie możemy. Czyli dwa razy z rzędu jak mówi ww przepis, ale mowi on również że to przekroczenie ma być w kolejnym roku kalendarzowym. W moim przypadku przekroczenie kryterium wystąpiło w marcu b.r. dlatego uważam że powinniśmy mieć prawo do zasiłku rodzinnego. Moje pytanie brzmi-Kto ma racje, pani z MOPS-u czy może ja?

rok kalendarzowy oznacza tutaj rok bazowy do wyliczenia dochodu, Natomiast Pani z MOPS-u ma rację, gdyż z przekroczenia kryterium można skorzystać TYLKO raz pod warunkiem, że w poprzednim okresie były przyznane bez przekroczenia. W tym przypadku w poprzednim okresie przekroczyliście to kryterium, dlatego w bieżącym okresie nie możecie z niego skorzystać.
Proponuję jeszcze wziąć pod uwagę możliwość utraty dochodu w 2008 roku - jeśli taki był...
Pozdrawiam

Powrót