prawo do zasiłku zlecenie

• Autor wątku Autor wątku krkwaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krkwaw

Zbanowany
Odpowiedzi
374
jestem obecnie bezrobotnym z prawem do zasiłku.
po świętach zamierzam podjąć pracę na umowę zlecenie (zleceniodawca zaproponował mi 3 miesięczną umowę)
i tutaj mam dwa pytania:
1. czy jeśli sam zrezygnuje z tego zlecenie w trakcję np po tygodniu czy miesiącu będzie mi przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych?
2. w moim przypadku wynagrodzenie za zlecenie będzie zależne od liczby wypracowanych godzin, jeśli nie będę wypracowywał godzin nie będę miał wynagrodzenia a umowa będzie dalej trwać a więc nie będę miał możliwości zarejestrować się w UP?

1. Dla osób wracających na kontynuację zasiłku, urząd nie sprawdza sposobu rozwiązania umowy. A sposób rozwiązania umowy-zlecenia w ogóle nie ma znaczenia, nawet przy przyznawaniu prawa do zasiłku.
2. Tak, do zakończenia umowy nie będziesz mógł zarejestrować się ponownie.

Ajak bym pierwszy raz sie rejestrowal przedstawie umowe zlecenie iz trwa np do konca czerwca wraz z wypowiedzeniem jej ze swojej strony (pracownika/zleceniobiorcy) to urzad przyzna zasilek?
(Oczywiscie spelniam przeslanki 12 msc zatrudnienia w ostatnich 18 msc)

krkwaw napisał:
Ajak bym pierwszy raz sie rejestrowal przedstawie umowe zlecenie iz trwa np do konca czerwca wraz z wypowiedzeniem jej ze swojej strony (pracownika/zleceniobiorcy) to urzad przyzna zasilek?
(Oczywiscie spelniam przeslanki 12 msc zatrudnienia w ostatnich 18 msc)

zalezy od wynagrodzenia i odprowadzonych składkach

i UP nie zainteresuje fakt i nie powie:
miał pan umowę zlecenie do końca czerwca, i ją pan sam wypowiedział (na co muszę przedstawić dowód iż umowa już nie trwa)
i UP nie doczepi się tego iż sam zrezygnowałem z pracy a teraz chce odrazu pobierać zasiłek

Prawo do zasiłku, a okres wyczekiwania na zasiłek, to 2 różne rzeczy. I tu ma znaczenie, w jaki sposób została rozwiązana umowa

krkwaw napisał:
i UP nie zainteresuje fakt i nie powie:
miał pan umowę zlecenie do końca czerwca, i ją pan sam wypowiedział (na co muszę przedstawić dowód iż umowa już nie trwa)
i UP nie doczepi się tego iż sam zrezygnowałem z pracy a teraz chce odrazu pobierać zasiłek

Nie doczepi się.

izaw8 napisał:
Prawo do zasiłku, a okres wyczekiwania na zasiłek, to 2 różne rzeczy. I tu ma znaczenie, w jaki sposób została rozwiązana umowa

Jaka umowa?

j-ms napisał:
umowa zlecenie

tak ale czy będzie mi przysługiwał zasiłek od razu (od dnia rejestracji) jeśli ja pracownik (zleceniobiorca) wypowiem umowę zlecenie?

mam umowę zlecenie do końca czerwca
jeśli okażę tylko tą umowę w UP to UP nie zarejestruje mnie bo przecież umowa cały czas trwa,
będę zmuszony w UP okazać wypowiedzenie (a to ja zleceniobiorca wypowiedziałem umowę)

Ostatnia edycja:
krkwaw napisał:
umowa zlecenie

tak ale czy będzie mi przysługiwał zasiłek od razu (od dnia rejestracji) jeśli ja pracownik (zleceniobiorca) wypowiem umowę zlecenie?

mam umowę zlecenie do końca czerwca
jeśli okażę tylko tą umowę w UP to UP nie zarejestruje mnie bo przecież umowa cały czas trwa,
będę zmuszony w UP okazać wypowiedzenie (a to ja zleceniobiorca wypowiedziałem umowę)
Sposobu rozwiązania umowy zlecenia nie bierze się pod uwagę. Jeśli będzie zasiłek, to od dnia rejestracji

Powrót