Prawo do zasiłku..

• Autor wątku Autor wątku SCK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SCK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Rozwiązałem umowę za porozumieniem stron, ze względu na zmianę miejsca zamieszkania. Chciał bym zapobiegawczo uzyskać prawo do zasiłku po 7 dniach - bez oczekiwania 90 dni. Problem w tym, że oczywiście mieszkania nie kupiłem, a jedynie wynająłem. Właściciel najpierw się zgodził na czasowy meldunek, ale obecnie się z tego wycofał. Czy w takim razie jeżeli wynajmu dokonuję na swoją osobę (oczywiście w innym mieście, w innym powiecie) czy aby uzyskać wcześniejszy zasiłek wystarczy mi ta sytuacja, czy konieczna jest zmiana miejsca zameldowania?

Wg. KC miejsce zamieszkania nie ma nic wspólnego z miejscem zameldowania, ale czy sam fakt zawarcia przeze mnie umowy najmu mieszkania wystarczy?

Powinna wystarczyć. Problem w tym, że skoro to inny powiat, a nie ma Pan tam zameldowania to jak dokona rejestracji?

Może jednak jest jakiś sposób.

USTAWA z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych nakazuje mi w moim przypadku "zameldować się na pobyt stały lub czasowy najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia." (Art. 10.)

Z kolei "Właściciel /.../ dysponujący tytułem prawnym do lokalu jest obowiązany potwierdzić fakt pobytu osoby zgłaszającej pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące w tym lokalu." (Art. 29.)

Mi zależy na jednorazowym zasiłku tj. tylko za wrzesień, potem zamierzam ruszyć do pracy i wrzesień chcę poświęcić na jej szukanie..

Czy uda mi się zameldować samemu do 3 miesięcy, bez zgody/wiedzy właściciela?
Jeśli tak to wygląda na to że będę mógł się zarejestrować w Urzędzie Pracy właściwym ze względu na miejsce nowego pobytu, tym samym spełnić warunki do otrzymania zasiłku po 7 dniach. Mylę się?

Jeżeli uda się Panu potwierdzić (udokumentować) fakt zameldowania.

Dziękuję za odpowiedzi. Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce..

Widzę 3 opcje:

1) Spróbuję się zarejestrować w UP - będąc zameldowany w innym powiecie, ewentualnie jeśli bym miał pewniaka to się wymelduję w ogóle.

Jakby się nie dało..
2) Spróbuję się zameldować tymczasowo bez zgody właściciela :) pewnie mnie wyrzuci za to, ale co mi tam :P zawsze to przygoda..

W ostateczności:
3) Zarejestruję się w swoim dawnym powiecie, i przedstawię dokumenty o zmianie miejsca zamieszkania na inny powiat, wnioskując o wypłatę zasiłku. Pewnie odmówią, ale wtedy będę się odwoływał i odwoływał. UP ma w ustawie "ze względu na zmianę miejsca zamieszkania" - nic o meldunku..

I jeśli nawet nie uzyskam zasiłku za wrzesień to przynajmniej, poprzez swój kazus, poznam ten fragment prawa i uzyskam ciekawą praktykę.. Grunt to rozpoznanie.. Może kiedyś komuś też pomogę na forum :) Dziękuję raz jeszcze za podsunięcie dróg działania..

Nie musisz mieć meldunku!
Bezrobotny może zarejestrować się w powiatowym UP:
1)w stałym, lub
2)czasowym miejscu zamieszkania, albo
3)w miejscu aktualnego pobytu (osoby, które nie posiadają meldunku).

Osoby nie mające meldunku, lub posiadające stale zameldowanie w innej miejscowości niż miejsce czasowego zameldowania skladają oświadczenie, że nie są zarejestrowane w innym urzędzie pracy jako bezrobotny.

I tyle na temat :)

No dobra :) czytałem to już wcześniej na Twoim/Pani linku szkoda tylko, że nie będę mógł przetestować innych opcji, lubię komplikację z drugiej strony, i lubię dochodzenie do swojego. Jedni np. nałogowo grają na komputerach - ja próbuję zdobywać swoje prawa i wolności - to też dla mnie taka gra, tylko o coś konkretnego, czasem bardziej przypomina szachy :) Wspaniale jest odnajdywać furtki którymi można coś w swoim życiu zmienić. Jak np. uzyskać prawo do przerwy w pracy, do właściwego przeliczania nadgodzin, do dłuższego urlopu czy np. prawo do zasiłku :) A im bardziej skomplikowany proces uzyskania prawa tym większa dla mnie satysfakcja gdy już się uda :P

Pozdrawiam..

Też dobrze jeśli się nie ma większych problemów 8-)

eewwaa1111 napisał:
Nie musisz mieć meldunku!
Bezrobotny może zarejestrować się w powiatowym UP:
1)w stałym, lub
2)czasowym miejscu zamieszkania, albo
3)w miejscu aktualnego pobytu (osoby, które nie posiadają meldunku).

Osoby nie mające meldunku, lub posiadające stale zameldowanie w innej miejscowości niż miejsce czasowego zameldowania skladają oświadczenie, że nie są zarejestrowane w innym urzędzie pracy jako bezrobotny.

I tyle na temat :)
Niestety (i na szczęście) informacje z cytowanego portalu nie stanowią podstawy prawnej.

Regulacja tego problemu znajduje się w:
- ustawie z 20.04.2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jednolity Dz.U. z 2008r. Nr 69, poz. 415 z późn. zm.)
- rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z 26.11.2004r. w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy (Dz.U. z 2004r. Nr 262, poz. 2607 z późn. zm.)

Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy bezrobotny to osoba (...) zarejestrowana we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy.

Przepis ten precyzuje par. 2 rozporządzenia zgodnie, z którym bezrobotny zgłasza się, w celu dokonania rejestracji, do powiatowego urzędu pracy, właściwego ze względu na zameldowanie w miejscu pobytu stałego lub czasowego, a jeżeli nie jest zameldowany — do powiatowego urzędu pracy, na którego obszarze działania przebywa.
Osoba, która nie jest zameldowana lub posiada zameldowanie na pobyt stały w innej miejscowości niż miejsce zameldowania na pobyt czasowy, przy dokonywaniu rejestracji jako bezrobotna składa oświadczenie, że nie jest zarejestrowana w innym powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotna.

Powrót