Prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku kk100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kk100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Zostałem zwolniony z pracy po okresie przepracowania przez okres 10 miesięcy to moja pierwsza praca w Niemczech . czy przysługuje mi jakiś zasiłek dla bezrobotnych ? wiem, trzeba przepracować 12 miesięcy
Dziękuję za informacje z góry

Zasiłek dla bezrobotnych należy się osobie, która przepracowała 12 miesięcy w ciągu ostatnich dwóch lat, lecz jest druga forma zasiłku (Arbeitlosengeld II), który należy się osobom nieposiadającym wystarczających środków do utrzymania. Osoby muszą mieścić się w przedziale 15-65 lat, poszukiwać pracy i poświadczyć brak wystarczających środków na utrzymanie siebie lub rodziny. Wszystkie formalności załatwia się Agentur für Arbeit koniecznie trzeba posiadać wypowiedzenie umowy, kartę podatkową i dokument tożsamości.

Dziękuje bardzo za odpowiedz ;-)
A może mam Panie jeszcze wiedzie czy mogę iść na zwolnienie lekarskie po rozwiązaniu umowy o prace jest jakiś okres w jakim obowiązuje mnie jeszcze ubezpieczenia chorobowe oraz zdrowotne?

Ciężko jest określić jakieś konkretne ramy czasowe, ponieważ nie przepracował Pan 12 miesięcy. Najlepiej po prostu będzie jak Pan uda się Agentur für Arbeit ;)

dziękuje
dzisiaj zostałem dostałe wymówienie do końca miesiąc będę na urlopie

Powrót