Prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku katana81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katana81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witajcie,

Bardzo proszę o poradę.

Dokładnie rok temu czyli z dniem 1 marca 2014 została rozwiązana moja umowa o pracę za porozumieniem stron(w tej firmie pracowałam 18 lat). 5 marca 2014r zarejestrowałam się w PUP. Natomiast pilnie musiałam wyjechać za granicę. Wróciłam w grudniu. Dnia 5 grudnia 2014 roku ponownie zarejestrowałam się w PUP. Wczoraj byłam na wyznaczonym spotkaniu, i zostałam poinformowana,że w ogóle nie przysługuje mi zasiłek, ponieważ pomiędzy tymi dwoma rejestracjami miałam pracować. A że nie pracowałam, to nie spełniłam warunku i nie mam prawa do zasiłku. Tylko,że nigdzie na ten temat nie ma informacji. Natomiast znalazłam :
" Definicję osoby bezrobotnej zawiera art. 2 ust. 1 pkt. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy Dz. U. z 2004r., Nr 99, poz. 1001 z zm. – dalej ustawa)

Zgodnie z art. 71 ustawy aby otrzymać zasiłek osoba bezrobotna musi wykazać, że spełniła trzy poniższe wymagania:
• zarejestrowała się w urzędzie pracy,
• podczas gdy urząd nie dysponuje pasującymi do niej propozycjami, takimi jak: staż, przygotowanie zawodowe, szkolenia, prace interwencyjne czy roboty publiczne
• dodatkowo musi udokumentować na podstawie historii zatrudnienia, że przez co najmniej 365 dni w okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację wykonywała pracę, która skutkowała odprowadzaniem składek w odpowiedniej wysokości....."

Rozumiem,że mam prawo do zasiłku, ponieważ zarejestrowałam się dnia 5 grudnia 2014r. Okres poprzedzający rejestrację jest mniejszy niż 18 miesięcy bo wynosi 9 miesięcy, a przepracowałam więcej niż 1 rok, bo 18 lat. Więc, nie rozumiem dlaczego nie mam prawa do zasiłku.

Bardzo proszę o poradę.
Dziękuję i pozdrawiam

katana81 napisał:
5 marca 2014r zarejestrowałam się w PUP. Natomiast pilnie musiałam wyjechać za granicę. Wróciłam w grudniu. Dnia 5 grudnia 2014 roku ponownie zarejestrowałam się w PUP.
1. Rejestrując się 5 marca 2014 r. zostało Pani przyznane prawo do zasiłku? Od kiedy i na jaki okres? Z uwagi na porozumienie stron domniemuję, że prawo do zasiłku mogło przysługiwać po 90 dniach od dnia rejestracji...
2. Z jakiego powodu, zgodnie z decyzją PUP, została Pani pozbawiona statusu osoby bezrobotnej? Czy z uwagi na wyjazd za granicę wyrejestrowała się Pani na własny wniosek? Muszę znać orzeczenie decyzji PUP.

W karcie rejestracji bezrobotnego z dnia 5 marca 2014 roku, jest zaznaczone,że przysługuje mi zasiłek po okresie 90 dni, czyli od dnia 4 czerwca do 4 września 2014.
Natomiast w decyzji z dnia 10.03.2014 otrzymałam informację,że nieprzyznano mi zasiłku dla bezrobotnego, uzasadnienie: "Prawo do zasiłku nie przysługuje bezrobotnemu, który: okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w PUP rozwiązał stosunek pracy (stosunek służbowy) za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron. Zasiłek przysługuje bezrobotnemu spełniającemu warunki określone w art.71 w/w Ustawy."

Z dniem 18 marca 2014 roku zostałam pozbawiona statusu bezrobotnego z powodu wyjazdu za granicę dłużej niż 10 dni.
Niestety, musiałam wyjechać do siostry bo przechodziła ciężką operację.

Niestety, prawo do zasiłku Pani nie przysługuje.
Z uwagi na rozwiązanie stosunku pracy za porozumieniem stron zasiłek dla bezrobotnych przysługiwał Pani po 90 dniach od rejestracji dokonanej w dniu 5 marca 2014r. Ale z uwagi na wyjazd za granicę przekraczający dopuszczalny okres 10 dni utraciła Pani status bezrobotnego oraz prawo do zasiłku.
Rejestrując się ponownie 5 grudnia 2014r. nie może Pani "powrócić" do niewybranego, przyznanego pierwotnie zasiłku, gdyż prawo to przysługuje wyłącznie bezrobotnym, którzy tracą status bezrobotnego na okres krótszy niż 365 dni z powodu podjęcia zatrudnienia lub pracy zarobkowej i zarejestrują się ponownie w PUP jako osoba bezrobotna w okresie 14 dni od dnia ustania zatrudnienia, zaprzestania wykonywania innej pracy zarobkowej.
Podsumowując, gdyby została Pani wyrejestrowana z powodu podjęcia pracy mogłaby Pani wybrać przyznany wcześniej zasiłek, a tak już nie. Pani pobyt za granicą "pochłonął" okres zasiłkowy.

Podstawa prawna: art. 73 ust 5. ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Bardzo dziękuję,za wyjaśnienie i odpowiedź.
Pozdrawiam

Czy ma to znaczenie jeśli pracowałam w Niemczech od czerwca do końca października 2014? Była to praca MiniJob na podstawie 450Euro.

Jest Pani w stanie to udokumentować? Posiada Pani np. umowę?

Tak, mam niemiecką umowę o pracę.

Ale od jej zakończenia minęło już 14 dni, więc i tak na zasiłek Pani nie wróci.

Ostatnia edycja:
Nie, zakończyłam pracę pod koniec października 2014. A ponownie zarejestrowałam sie w 5 grudnia 2014 w PUP.

Ale między 5 grudnia 2014 roku a końcem października 2014 odstęp czasu jest dłuższy niż 14 dni. A warunkiem uzyskania możliwości wybrania zasiłku jest dokonanie rejestracji w PUP w terminie 14 dni od zakończenia świadczenia pracy.
Przykro mi, nie ma możliwości uzyskania przez Panią zasiłku dla bezrobotnych.

Powrót