Prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku mlekko222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlekko222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
Zarejestrowałem się w UP 1 lutego 2015, prawo do zasiłku uzyskam po 180 dniach ze wzgledu na porzucenie pracy. Tylko że teraz 30 kwietnia mam zacząć pracę w Niemczech w polu. Praca legalna, muszę sie wyrejestrować z PUP, taki warunek. Jest to praca na miesiąc góra 6 tyg. Jak będzie wyglądała moja sytuacja po powrocie. Jeżeli się zarejestruje w PUP to kiedy dostanę zasiłek dla bezrobotnych? Czy znowu bede musiał czekać 6 miesięcy?? proszę o pomoc.

Jeśli wyrejestrowanie w okresie karencji następuje z tytułu podjęcia zatrudnienia (udokumentowanego), to okres oczekiwania na zasiłek biegnie wraz z okresem zatrudnienia.
Należy pamiętać, iż czas oczekiwania na zasiłek (180 w tym przypadku) skraca okres przysługiwania zasiłku. Co oznacza, że jeśli przysługuje Panu zasiłek przez okres 180 dni, to czas oczekiwania skraca go o te 180 dni i faktycznie zasiłek nie zostanie wypłacony. W przypadku zasiłku przysługującego przez 365 dni, po 180 dniach karencji świadczenie będzie wypłacane przez kolejne 180 dni.

Powrót