prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku piotr1234543
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr1234543

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Witam.
Przepracowałem na umowę o prace 2 lata i 3 miesiące.
Umowa wygasła 19 lutego 2015 r.
20 lutego zacząłem pracować u innego pracodawcy na umowie zlecenia.
Umowę była przedłużana kilka razy i teraz mam ją do 19 sierpnia.
Na umowie nie mam minimalnej kwoty.W sumie to mam 2 umowy zlecenia jedna jest na 1540 zł brutto(od tej umowy jest składka zdrowotna) a druga 100 zł brutto:D( od tej kwoty są odciągane wszystkie składki)
Czy jeżeli wypowiem tą umowę zlecenia to czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych ze względu, że pracowałem do 19 lutego na umowę o prace 2 lata i 3 miesiące.
Czytam na ten temat na różnych forach ale w każdym temacie pisza co innego.
W jednych tematach pisza, że jak się zrywa umowę zlecenia to zasiłek jest dopiero po 3 miesiącach a w innych tematach piszą, że umowa zlecenia to nie umowa o prace i zasiłek jest przyznawany od ręki.

Ostatnia edycja:
dziękuje, jeżeli dobrze zrozumiałem powyższy artykuł to przysługuje mi zasiłek czy dobrze rozumiem?

2.w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania udokumentował co najmniej 365 dni:

- zatrudnienia lub wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę nakładczą lub świadczenia usług na podstawie umowy agencyjnej lub zlecenie z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy,

nic nie ma o zrywaniu umowy zlecenia czyli brać pod uwagę powyższy tekst?

Na dzień dzisiejszy zasiłek przysługuje (jeśli wynagrodzenie w trakcie umowy o pracę było równe lub wyższe od minimalnej krajowej/ pełny wymiar czasu pracy).
Umowa-zlecenie nie będzie wliczana do okresu uprawniającego do zasiłku ze względu na wysokość wynagrodzenia. Dlatego, po upłynięciu około do 6 miesięcy od zakończenia umowy o pracę zasiłek nie będzie przysługiwał.
Sposób rozwiązania umowy-zlecenia nie jest brany pod uwagę przy przyznawaniu prawa do zasiłku.

Powrót