prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku pringels16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pringels16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Przeszukałam połowę internetu i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Wiem, że prawo do zasiłku przysługuje bez okresu karencji jeśli porozumienie stron nastąpiło z powodu przyczyn dotyczących zakładu pracy.

Otrzymałam świadectwo w którym jest zapis " rozwiązanie umowy o pracę na mocy porozumienia stron przez pracodawcę na podstawie Art. 30§ 1 pkt1 kodeksu pracy w związku z ustawą z dn. 13.03.2003, dz.u.2003, nr 90 poz.844 z późn. zmianami".

Czy taki zapis wystarczy oby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych od razu a nie po 90 dniach ?

Z góry dziękuje za pomoc

Masz wyraźnie określone porozumienie stron więc czeka Cię 90 dni oczekiwania

Przy porozumieniu stron również można otrzymać zasiłek od razu :)

"Zasiłek będzie Ci przysługiwał po okresie:
90 dni, jeżeli:
w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązałeś stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron. Nie dotyczy to sytuacji, gdy:
porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy
(..)"

Moje pytanie tyczy się tego czy zapis o tym że porozumienie miało związk z ustawą z dn. 13.03.2003 (..) wystarczy do tego aby ten zasiłek otrzymać. W końcu to ustawa o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników. Czy może urząd życzy sobie jakiś specjalny zapis w tej kwestii na świadectwie ?

Wystarczy ten zapis. Prawo do zasiłku powinno przysługiwać od daty rejestracji.

Powrót