Prawo do zdjęć publikowanych w sieci

• Autor wątku Autor wątku strWWWona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strWWWona

Witam serdecznie

Zacznę od samego początku, żeby było wszystko jasne.

Prowadzę stronę internetową o vlepkach. Ostatnimi czasy podjąłem współpracę z jedną z dwóch liczących się w Polsce drukarni vlepek i reklamuję ich u siebie.
Działanie mojej strony polega na tym, że zbieram sam oraz w głównej mierze dostaję zdjęcia vlepek które się pojawiają od ludzi abym umieścił i dzięki temu tworzy się internetowa baza vlepek.
I dziś dostałem taką wiadomość od drukarni, której odmówiłem współpracy :
Witamy!

Zauważyliśmy na twojej stronie mnóstwo zdjęć ukradzionych z naszej strony internetowej. Na dole naszej strony widnieje napis WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE, i tyczy się to szczególnie wykonanych przez nas fotek naklejek.
W związku z tym dajemy Ci czas do ostatniego dnia marca, aby wszystkie zdjęcia z twojej strony, które zostały ukradzione z naszej witryny zostały WYCZYSZCZONE. Jeśli w dniu 1 kwietnia znajdziemy choćby jedną fotkę, która została przez nas wykonana i UKRADZIONA bez żadnego pytania o pozwolenie, skierujemy sprawę na odpowiednie tory prawne.
Jako firma działająca w świetle prawa wymagamy od wszystkich innych podmiotów i osób prawnych postępowania zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem.

Z wyrazami szacunku
ULTRASTYL

Czy jest jakaś regułka, którą mógłbym dać na stronę, że nie ponoszę odpowiedzialności :?: Bo naprawdę nie mam kontroli nad tym co nadsyłają mi użytkownicy i z jakich to jest źródłem zawsze zakładam, że fotki są ich autorstwa. Po prostu proszę o pomoc jak wyjść z takiej sytuacji.

Z góry dziękuję bardzo za pomoc.

Wyjścia są dwa. Jeśli jest Pan pewien że autorstwo jest Pańskie, albo poprosty nie jest ich to proszę nie reagować. Drugie wyjście to usunięcie wlepek należących do podmiotu, który twierdzi ze ma do niego prawa. Tak w ogole to widać, że ten list pisał jakiś amator :p Pozatym powinno być wymienione o jakie zdjęcia chodzi - bez tego trudno cokolwiek usuwać.

Regułkę moze sobie Pan napisać, ale i tak odpowiada Pan na zasadach określonych w prawie (proszę zob. art. 14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektorniczą, ew. na podstawie kc lub praw autorskich). Wszystko zalezy jak Pan się zachowa i czy oni naprawdę mają do nich prawa.

Przedstawię jeszcze dokładniej jak wygląda kwestia tych zdjęć.
Jest to drukarnia która robi vlepki i zaraz jak jakieś vlepki zostaną przez nich wydane fotografują je. Ja natomiast prowadzę stronę internetową którą można nazwać BANKIEM VLEPEK gdzie każdy może przeglądać jakie dany klub wydaje vlepki. I większość materiałów, która jest na stronie jest nadsyłana najczęściej przez kibiców danej drużyny by pochwalić się jakie wydali vlepki, lecz istnieje prawdopodobieństwo, że te fotki jednak zostały pobrane ze strony drukarni. Czyli nie mam wyjścia i żeby nie robić sobie problemów to mam skasować te zdjęcia ?

p.s
proszę nie pisać do mnie przez Pan gdyż domyślam się, że jestem najmłodszy na tym forum :)

Powrót