prawo do zdjęć

• Autor wątku Autor wątku booch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

booch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam, nurtuje mnie jedna sprawa, mianowicie moja dziewczyna jest modelka w jednej z bardziej znanych agencji. mimo ze wspolpracuja od prawie 2 lat to niepodpisali z nia zadnej umowy. fakt ze wspolpraca jak narazie polegala tylko na budowaniu portfolio modelki, niebrala udzialu w zadnych komercyjnych sesjach ani pokazach. w wyniku pewnyc hzdazen postanowila odejsc z tej agencji, niepowinno byc problemu bo przeciez formalnie nic ich niewiaze. pozostaje tylko jedna kwestia. zdjecia z portfolio. kto ma do nich prawo? czy modelka jako ze jest na nich, ma do nich prawa? moze ich uzywac tak jak chce? w umowie pewnie by bylo zaznaczone ze sa tylko na uzytek tej jednej agencji, no ale skoror niema zadnej umowy??

booch napisał:
zdjęcia z portfolio. kto ma do nich prawo? czy modelka jako ze jest na nich, ma do nich prawa? może ich używać tak jak chce?
nie może, gdyż prawa autorskie do zdjęć posiada zapewne agencja (a na pewno nie twoja dziewczyna, gdyż nie podpisywała żadnej umowy pisemnej z agencją). Więc twoja dziewczyna nie może ich używać, również w portfolio. Chyba, że takie miała uzgodnienia ustne z agencja, ale jak to później udowodnić w sądzie, jeśli dojdzie do konfliktu?
witam, nurtuje mnie jedna sprawa, mianowicie moja dziewczyna jest modelka w jednej z bardziej znanych agencji. mimo ze współpracują od prawie 2 lat to nie podpisali z nią żadnej umowy.
A otrzymywała zapłatę za pozowanie? Bo jeśli nie - to agencja nie ma jej pisemnej zgody na rozpowszechnianie jej wizerunku i nie mogła by rozpowszechniać jej zdjęć, gdzie widać twarz...

Powrót