Prawo i droga do kariery

• Autor wątku Autor wątku norbi1242
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
N

norbi1242

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 593
Witam

Mam takie pytanie natury ciekawskiej:D
Napiszcie cos od Siebie;) a w szczegolnosci:

Jakimi umiejetnosciami powienien wykazywac sie przyszly 'prawnik" ?
Czy prawo jako dziedzina nauki jest trudna do uczenia sie ?
Studia prawnicze, aplikacja i co dalej ?
Aplikacja (radcowska, sedziowska, adwokacka, notarialna) ktora wybrac, czym sie kierowac?

Postarajcie sie przyblizyc temat kiedy warto sie za niego zabrac od czego zaczac:cool:

Czekam na wasze opinie, sugestie :)

Pozdrawiam i zapraszam do rozmowy

Na przyjęciu rozmawia lekarz z prawnikiem. Co chwila ktoś im przeszkadza, pytając lekarza o darmową poradę w sprawie jakiejś dolegliwości. Po godzinie takiej przerywanej rozmowy zrozpaczony lekarz pyta prawnika:
- Co pan robi, żeby ludzie przestali pana pytać o sprawy zawodowe, kiedy jest pan poza biurem?
- Daję im rady - mówi prawnik - a potem przesyłam im rachunek.
Lekarz trochę się zszokował, ale postanowił spróbować. Następnego dnia, czując się nieco winnym, przygotował rachunki. Kiedy poszedł do swojej skrzynki pocztowej, znalazł rachunek od prawnika.

:D:D:D

Nie bardzo na temat ale smiechu warte;):cool::cool:

Hydraulik naprawia prawnikowi kran. Po godzinie pracy wystawia mu rachunek na 100 zł. Dlaczego tak dużo! - woła zaskoczony prawnik. Przecież ja jako prawnik nawet tyle nie zarabiam za godzinę! Hydraulik mu na to odpowiada: Ja też tyle nie zarabiałem będąc prawnikiem.
Wniosek jest prosty. Prawników jest już zdecydowanie za dużo i nie warto studiować prawa.

Chłopak się na poważnie pyta, a wy z niego dworujecie.

Powtarzając za pewnym filmem - jeżeli jesteś pasożytem i krwiopijcą, to wystarczy, że dokupisz teczkę ;P

Co mówi student prawa do absolwenta prawa?
- Cole i frytki poproszę

szybko biegać nie zaszkodzi. Pojmuje się to po pierwszej przegranej sprawie :)

skala trudnoścci podobna do nauczenia się "Pana Tadeusza" na pamięć

sprzedawanie myszek w Mediamarkcie - i mówię tutaj całkiem poważnie

Aplikacja (radcowska, sedziowska, adwokacka, notarialna) ktora wybrac, czym sie kierowac?
sędziowska - jeśli masz zapędy totalitarne; adwokacja - jeśli wychowała cię ulica i rozumiesz jej problemy; radcowska - jeśli jesteś leniwy i nie chce ci się po sądach szwendać; notarialna - to zależy ile masz alimentów do płacenia i czy masz kredyt we frankach

mniej więcej tak to u nas wygląda

norbi1242 napisał:
Z mojej ostatniej obserwacji wyuczyć się zdania: proszę zapłacić gotówką, bo jak pan zapłaci przelewem to będe musiał nabic na kasie fiskalnej i będę miał kłopot.
( to nie żart )

Prawo??? Hmm jeżeli lubisz nudy to jest to kierunek dla ciebie.Sporo na tych studiach nudnawych przedmiotów-historyczno filozoficzne papki do wklepania na blaszkę. Studia nie daja nic-sam tytuł mgr prawa nie daje nic.Aplikacja jest wymogiem by coś po 5 latach harówy jak diabli mieć. Jeśli nie masz ochoty na aplikację to lepiej idź na administrację, prawie to samo mozna robić,a jest lżej. Aplikacje ludzie wybierają przypadkowo chyba że są z klanu prawników-rodzinny biznes i ścieżka kariery.:)

norbi1242 napisał:

Nie najgorsza pamięć, umiejętność logicznego myślenia, kojarzenia faktów.
Znajdowanie przyjemności w rozwiązywaniu problemów mile widziana.

norbi1242 napisał:

Koleżanka z roku, gdy już odebrała nagrode za bycie "naj" skomentowała: "małpa też by się nauczyła - może potrzebowałaby jedynie więcej czasu" i coś w tym jest.

norbi1242 napisał:

Zależy, co chcesz w życiu robić. Każda ma plusy i minusy - to samo z późniejszym zawodem.

norbi1242 napisał:
Postarajcie sie przyblizyc temat kiedy warto sie za niego zabrac od czego zaczac

Trzeba zacząć od wymyślenia pomysłu na własne życie. ;)
Warto znać z jeden czy dwa języki - nie przeszkadza to w karierze. Przez "znanie" rozumiem umiejętność wyjaśnienia klientowi za co płaci, a nie posiadania dyplomu.

Dziękuję wszystkim...i odsyłam do wątku wskazanego przez Ag_Maz...
Zamykam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót