Prawo Internetowe

• Autor wątku Autor wątku andr_w
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andr_w

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
Mam kilka pytań odnośnie prawa które panuje w Internecie:

Zakładam taki serwis lokalny informacyjno-rozrywkowy.... I chciałbym jakieś podkładki na Wasze odpowiedzi żeby nie były gołosłowne.

1. Jakie artykuły mogę wrzucić na serwis z większych portali np. wp.pl, onet.pl chodzi o to czy mogę cały art skopiować i napisać na dole źródło czy fragment i źródło.

2. Jakie informacje/dane mogę wrzucić do katalogu firm bez zgody właściciela firmy?

3. Chciałbym także zrobić na stronie pod dział toplista w której ludzie będą głosowali na dany tytuł. I chciałbym aby obok każdego utworu znajdował się 30sek refrenu. Czy jest takie coś dozwolone? I czy jeżeli nagram na dyktafon jakiś kawałek z radia będę mógł wrzucić te 30 sek na stronę?

Dość mi to potrzebne więc wszystkim którzy zechcą mi pomóc będę wdzięczny i dziękuje :)

Nie zakładaj takiego serwisu jeżeli nie masz wiedzy na poruszone tematy. Ryzyko jest dla ciebie zbyt duże.

ale mi pomogłeś .... :o takie gadki to schowaj dla siebie...
dlatego się pytam żeby uniknąć nie potrzebnych problemów, pytam się poważnych ludzi

O prawie cytatu poczytaj - bylo wielokrotnie na Forum.

Napisz do portali, których artykuły chcesz skopiować. Na miejscu Onetu odpowiedziałbym. O odpowiedzi poinformuj na forum.

potrzebuje teraz odpowiedź na 2 pytanie :

Jakie informacje/dane mogę wrzucić do katalogu firm bez zgody właściciela firmy?

a temat przyklejony to jest dla dekoracji?

o,3,33595.html

Opcja szukaj wbrew pozorom też nie gryzie. Z ustawy to glownie art. 25 i 29. ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych.

andr_w - pytanie nr 2 nie ma nic wspólnego z prawem autorskim i nie powinieneś na nie oczekiwać odpowiedzi na tym forum. Colder robi cię w konia...

Odpowiedz byla do posta pierwszego, pyt.1 oraz 3 - po treści tematu przyklejonego chyba jest to oczywiste.

Dane umieszczone w ewidencji gminnej są jawne - nie podlegają utajnieniu.

Powrót