Prawo jazdy a meldunek w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Miłosek 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miłosek 123

Witam.Moje pytanie brzmi. Czy mając meldunek w Polsce ale pracując i mając również meldunek tutaj w Niemczech mogę zdawać egzamin na prawo jazdy w Polsce,? dodatkowo dodam że miałoby to być prawo jazdy z alcolock po wcześniejszym złożeniu odpowiedniego wniosku w sądzie. Pozdrawiam

Nie mieszkasz w Polsce, więc nie otrzymasz Profilu Kandydata na Kierowcę. Poza tym zakaz minął ? Zakaz został orzeczony w Niemczech czy w Polsce ?

Zakaz nie minął jest na 36 mies ale w świetle nowelizacji ustawy mogę starać się o odzyskanie prawa jazdy po polowie okresu kary do jazdy z zamontowanym alcolock iem tylko i wyłącznie tym autem. Zakaz wydany w PL. Jak to nie mieszkam ? Mieszkam wracając na urlopy.

Musisz w Pl mieszkać co najmniej 186 dni w roku. Masz tyle urlopu? W trakcie trwania zakazu nie możesz złozyć wniosku. Dopiero po jego upływie.

Można złożyć wniosek o wydanie prawa jazdy z alcolock iem po polowie kary czyli u mnie 18mies. Akurat w tym roku miałbym tyle dni bo dopiero zaczynam pracę w Niemczech na umowie a z resztą ktoś to może jakoś sprawdzić ?

W trakcie kontroli drogowej w De możesz mieć problemy, tzn. Twoje prawo jazdy może zostać unieważnione, jesli zrobisz je w Pl, a w De mieszkasz więcej niż 186 dni w roku.

Watpie żeby policjant w Niemczech sprawdzał takie rzeczy i niby skąd miałby tego się domyślać. Więc ponawiam pytanie w świetle Polskiego prawa jest możliwe to co chciałbym zrobić ?

Oczywiście,że moze sprawdzić, bo w De nie możesz poruszać się na polskim prawo jazdy, jeśli tu mieszkasz dłużej niż 186 dni w roku.Wtedy prawo jazdy musi zostać w Niemczech oddane, musisz złożyć wniosek o niemieckie i wtedy uzyskasz niemieckie. Jak wrócisz na stałe do polski, to czeka Cię ta sama historia od nowa, gdyż w świetle przepisów nie mozna posługiwać się jednocześnie dwoma prawami jazdy. Wystarczy, ze poprosi o dokument zameldowania lub sprawdzi w bazie od kiedy jesteś w De zameldowany, a na dokumencie widnieje data zdania prawa jazdy i wtedy jest wszystko wiadome.

Ogólnie rzecz biorąc, mozesz sobie prawko zrobić gdzie chcesz, pod warunkiem, że nikt Cie nie podkabluje do urzedu, że mieszkasz i pracujesz w De.

Marcin_Rejonowy napisał:
Na podstawie jakiego przepisu ?

A na podstawie takiego, że składając wniosek o wydanie prawa jazdy składa sie oświadczenie, w którym się podpisuje, że mieszka sie w Polsce dłużej niż 185 dni w roku oraz ze prawo jazdy nie zostało zatrzymane, a jesli zostało, to ze kara już minęła.
Za składanie fałszywych oświadczeń grozi kara pozbawienia wolności do lat 3 ( art. 233 paragraf 1 Kodeksu Karnego) a prawo jazdy może zostać przez marszałka na skutek wszczętego z urzędu postępowania unieważnione!!! Nie mylić z zameldowaniem!!!

Skoro pytający mieszka i pracuje w De, to choćby nie wiem jak liczył, to w Pl nie mieszka na pewno tyle dni.

Ostatnia edycja:
Nika44 ..cos sie tobie chyba pomieszalo ... Jako obywatel PL mam prawo jezdzic na Pl prawo jazdy ,pomimo tego ze mieszkam w niemczech od ilus tam lat na stale.....
Prawda jest to ze, aby zdobyc prawo jazdy w pl ,dany czlowiek musi byc wymeldowany na stale z DE na przynajmniej 180 dni... Jezeli chcial by robic ponownie prawo jazdy w niemczech musi dostarczyc pismo, w ktorym jest napisane ze kara juz minela ...jezeli pr.bylo w pl zabrane przez alkochaol i bylo ponad 1,66promila ,wtedy trzeba rowniez w de zdac test MPU...tyle w temacie ...

Elvi napisał:
Nika44 ..cos sie tobie chyba pomieszalo ... Jako obywatel PL mam prawo jezdzic na Pl prawo jazdy ,pomimo tego ze mieszkam w niemczech od ilus tam lat na stale.....
Prawda jest to ze, aby zdobyc prawo jazdy w pl ,dany czlowiek musi byc wymeldowany na stale z DE na przynajmniej 180 dni... Jezeli chcial by robic ponownie prawo jazdy w niemczech musi dostarczyc pismo, w ktorym jest napisane ze kara juz minela ...jezeli pr.bylo w pl zabrane przez alkochaol i bylo ponad 1,66promila ,wtedy trzeba rowniez w de zdac test MPU...tyle w temacie ...

Elvi, nie chcę Cię smucić, ale podczas kontroli drogowej w DE, policjant poinformował mnie, ze jestem zobowiązana do wymiany prawa jazdy polskiego na niemieckie, gdyż mieszkam tutaj już od dłuższego czasu. Też było to dla mnie dziwne, gdyż prawo jazdy było tzw. unijne. Nie kłóciłam się tylko przytaknęłam i poszłam do Urzędu Komunikacyjnego w De, zasięgnac informacji. I rzeczywiście nakazano mi złożyć wniosek o wymianę na niemieckie. I jestem obywatelem polskim.

Poza tym człowiek nie musi dostarczać pisma do niemieckiego urzędu, że kara minęła, gdyż takiego pisma nie dostaje się do reki!!! Urząd niemiecki po postawieniu wniosku na prawo jazdy kontaktuje się z właściwym wydziałem komunikacji w Pl w celu uzyskania wszelkich informacji kandydata na prawo jazdy w de. Tak wygląda procedura. Prawdą jest, że jeśli było ponad 1,66 trzeba w De zdac MPU. Ale tylko wtedy jesli nie minęło jeszcze 10 lat od upływu kary!!!
Tyle w tym temacie.

nika44..co ty mozesz wiedziec ... Osobiscie przez to przeszlam.Poczytaj moje posty.Przywiozlam z pl wyrok sadu ,oraz zaswiadczenie o minieciu kary (wszystko przetlumaczone na niemiecki) Juz nie raz mialam kontrole na drodze . Dwa lata temu,kobieta we mnie wiechala i wyladowalysmy na PolicjiPodalam pl. pr. i niemiecki adres.Jakos moi znajomi tu mieszkaja od lat i jezdza na pl. pr ....to chyba mialas jakiegos nadgorliwego policjanta ...

Owszem był nadgorliwy i urzędnicy tez nie dokońca się znają. Moje prawo jazdy jest unijne, ale to stare różowe, pierwsze unijne, które wyszło. Ono nie ma aż tylu zabezpieczeń, co te nowe unijne. A na dodatek jest bezterminowe. W De i w Pl obecnie są wydawane terminowe na 15 lat. Dlatego urzednicy w De domagają się wymiany starych. Tak czy siak, wg niemieckich przepisów te stare, bezterminowe unijne musza zostać wymienione do końca 2033 roku. W związku z tym, że Niemcy nie chcą mieć nawału roboty w 2033 roku, już teraz nakłaniają do wymiany. Prawda taka, ze mozna już to zrobić, ale nie jest to muss.Nikt Cię w tej chwili do tego nie zmusi. Choć urzędnicy twardo twierdzą, że jesli mieszkasz dłużej niż 2 lata w De musisz to zrobić.

Uzyskałeś już kilkakrotnie odpowiedź. Nie mozesz, jeśli jesteś w De zameldowany dłużej niż 185 dni w roku!!! Podałam Ci też wcześniej podstawę prawną i co Ci grozi za składanie fałszywych oświadczeń.

Powrót