Prawo jazdy a podwójny meldunek

• Autor wątku Autor wątku Rivside
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rivside

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Od sierpnia '12 jestem zameldowany i pracuję w Niemczech, konkretniej w Bawarii. Mam podwójny meldunek tutaj i w Polsce. Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość zrobienia prawa jazdy w Polsce, skoro przebywam tutaj już ponad 6 miesięcy - czy będzie ono respektowane. Szukałem na forum, w internecie i niestety każdy ma inne zdanie na ten temat, dlatego chciałbym żeby wypowiedziały się osoby, które mają jakiekolwiek na ten temat pojęcie.

Jeżeli masz obywatelstwo Polskie i meldunek możesz prawo jazdy wyrobić w Polsce

Gdzieś tu już pisałem o tym problemie. Jest wyrok sądu europejskiego o tym, że Niemcy muszą respektować oceny zdolności do prowadzenie pojazdów podjęte w innych krajach Unii Europejskiej. Jeśli pod odebraniu Ci prawa do prowadzenia pojazdów w Niemczech musiałbyś się tam starać o wydanie nowego prawa jazdy i przechodzić np. testy MPU itp., to możesz wyrobić sobie prawo jazdy w innym kraju Unii Europejskiej i to prawo jazdy, czyli uprawnienie do prowadzenia pojazdów wydane w innym kraju, musi być respektowane przez niemieckie urzędy, ponieważ muszą one respektować ocenę zdolności do prowadzenia pojazdów wydaną w innym kraju Unii. Sąd europejski stawia jednak przy tym następujący warunek: Ubiegający się o wydanie prawa jazdy w innym kraju musi mieć tam normalne miejsce zamieszkania, normalny pobyt. Tzn. nie może być to prawo jazdy uzyskane np. na urlopie w tym kraju. Uważam, że te 6 miesięcy pobytu w Polsce wraz z zameldowaniem w Polsce wypełnia ten warunek. Oczywiście nie ukrywam, że niektóre niemieckie sądy "sabotują" to orzeczenie Trybunału Europejskiego i skazują wg. § 21 StVG (jazda bez prawa jazdy) osoby, które uzyskały obce prawo jazdy omijając niemieckie wyroki zakazujące wydania prawa jazdy w Niemczech przez podany w wyroku czas, oraz omijające uciążliwą procedurę ich ponownego wydania (MPU itd.). W Bawarii sąd dostosowały się do wspomnianego wyżej orzeczenia Trybunału Europejskiego. Niektóre inne, jak np. te w Niedersachsen (Dolna Saksonia, tj. Hannover itp.) mają jeszcze problemy z tą - jak uważają - daleko idącą ingerencją Unii Europejskiej w niemiecki wymiar sprawiedliwości. W Twoim wypadku widzę jednak mały problem, o którym nie zapominałbym na Twoim miejscu. Podkreślasz ten pdwójny "meldunek", czyli to, że jesteż formalnie administracyjnie meldowany dzieś tam w Polsce, i gdzieś tam w Niemczech. Pamiętaj: Nie meldunek, lecz faktyczny pobyt jest dedydujący; to są dwie różne rzeczy. We wspomnianym wyżej wyroku Trubunału Europejskiego nie było mowy o meldunku, lecz o "gewöhnlicher Aufenthalt", czyli o faktycznym zwykłym pobycie. W razie czego nie możesz więc powoływać na "meldunek", lecz twierdzić, że tam a tam faktycznie żyłeś i mieszkałeś. Przy podwójnych zameldowaniach psypać się mogą pytania zmierzające do wyjaśnienia, który pobyt przeważa, tzn. gdzie znajdują się faktyczne centra życiowe danej osoby. To nie jest dzielenie włosa na cztery.

Ostatnia edycja:
Dziękówka za odpowiedź, jednak wprowadziłem Was w błąd. Przebywam 6 miesięcy w Niemczech, myślałem o zrobieniu prawka w PL na żywca - może przejdzie, dzisiaj spróbuję dowiedzieć się jeszcze w ratuszu tutaj co i jak.

Dziękówka za odpowiedź, jednak wprowadziłem Was w błąd. Przebywam 6 miesięcy w Niemczech, myślałem o zrobieniu prawka w PL na żywca - może przejdzie, dzisiaj spróbuję dowiedzieć się jeszcze w ratuszu tutaj co i jak
1.Namieszałeś...
Nie napisałeś czy to twoje 1 prawo jazdy ,czy zostało ci zatrzymane i jakie posiadasz obywatelstwo.

Obywatelstwo Polskie, prawko będę robił pierwszy raz. Mieszkam w Niemczech od czerwca, wcześniej całe życie mieszkałem w Polsce. Zameldowany jestem i tu, i tu.

Obywatelstwo Polskie, prawko będę robił pierwszy raz. Mieszkam w Niemczech od czerwca, wcześniej całe życie mieszkałem w Polsce. Zameldowany jestem i tu, i tu.
Skoro 1 prawo jazdy i meldunek w Polsce to w czym problem wyrabiasz w Polsce

Powrót