Prawo jazdy a wyrok sądu niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku Mariusz_Poland
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariusz_Poland

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.wyrokiem sądu niemieckiego zostałem ukarany grzywną i pozbawieniem uprawnień do kierowania pojazdami na terenie Niemiec na okres 9 miesięcy.grzywne zapłaciłem w całości ,ale Niemcy przysłali mi pismo w którym domagają się abym odesłał PJ.
Cytuję:
Die anbringung des sperrvermerks ust gesetzlich vorgeschreiben,ansonsten muste kur furerschn zur fahndung ausgeschriben werden
Moje pytanie czy chcą zatrzymać PJ na 9 m-cy czy wbić tylko zakaz i odesłać.jak długo trwa wbijanie zakazu? I czy ktoś mógłby na maila napisać mi po niemiecku zapytanie do nich dotyczące moich wątpliwości.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:tuptup:

Jeśli prawko było polskie, to oni je odeślą do wyddziału komunikacji, w którym zostało wydane. Tam będziesz je mógł odebrać, co nie zmienia faktu, że nie będziesz mógł w de na nim się poruszać.

Dzięki za info.tak podejrzewam tylko chodzi mi o to czy prześlą mi prawko po 9 miesiącach czy odrazu po wbiciu miśka? Dlatego prosiłbym aby ktoś sformułował mi w j.niemieckim zapytanie do prokuratury a ja je prześlę dalej

Mariusz_Poland napisał:
Dzięki za info.tak podejrzewam tylko chodzi mi o to czy prześlą mi prawko po 9 miesiącach czy odrazu po wbiciu miśka? Dlatego prosiłbym aby ktoś sformułował mi w j.niemieckim zapytanie do prokuratury a ja je prześlę dalej
Nie maja uprawnien do przetrzymywania zagranicznych dokumentow. Musza je odeslac niezwlocznie. Skoro otrzymales juz postanowienie czy wyrok to papiery sa pewnie w drodze do Pl. Zadzwon najpierw do wydzialu komunikacji i zapytaj.

Wyrok już zapadł w sierpniu. nie wydaje mi się żeby coś wysłali do wydziału komunikacji bo już bym coś dostał

Przeciez nikt Ciebie nie będzie szukał!!! To ty sam musisz się o swoje sprawy zatroszczyć.

My się nie rozumiemy.ja nie czekam na prawko żeby mi przysłali dopytuje się tylko ile trwa ta procedura wbicia zakazu .prawka im jeszcze nie wysłałem

Wyślij im ksero PJ :D
Chyba nie będziesz jeździł po Polsce bez dokumentu.

Wysłałem a mimo to żądają oryginału

Witam 9-10-2017 odesłałem prawko do Niemiec i słuch o nim zaginął.podobno odesłali 20 października.czy ktoś był w podobnej sytuacji?wtórnika nie mogę wyrobić bo musiałbym skłamać we wniosku a jeśli powiem prawdę dostanę odmowę.patowa sytuacja

Mariusz_Poland napisał:
Witam 9-10-2017 odesłałem prawko do Niemiec i słuch o nim zaginął.podobno odesłali 20 października.czy ktoś był w podobnej sytuacji?wtórnika nie mogę wyrobić bo musiałbym skłamać we wniosku a jeśli powiem prawdę dostanę odmowę.patowa sytuacja

Tak ja byłem, w Polsce oddadzą Ci dopiero po upływie kary w Niemczech. Bynajmniej mnie tak potraktowali. Zależy jeszcze od wydziału komunikacji ale podejrzewam że tak zrobią. Jeśli złapią Cię bez dołożą kolejne 3 miesiące i w wtedy będziesz musiał robić na nowo w Polsce bo przekroczy czas jednego roku bez prawa jazdy. Lepiej poczekać.

Powrót