PRAWO JAZDY BARDZO WAŻNE

• Autor wątku Autor wątku jajaja123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jajaja123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam.
Policja zatrzymała mi prawo jazdy na rok za jazdę rowerem w stanie nietrzeźwości.Mam pytanie. Był chyba kiedyś jakiś przepis że jeśli do miejsca pracy ma się ponad 20km to sąd może wydać pozwolenie na dojazdy do pracy.
Czy takie coś jest w ogóle jest możliwe? Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje za pomoc

To nie Policja tylko Sąd wydaje zakaz kierowania pojazdami mechanicznymi (w tłumaczeniu na nasze: zabiera prawo jazdy). O jeździe na dwóch gazach i prawie jazdy było na forum multum tematów, wystarczy poszukać. Dla leniwych: nie ma możliwości abyś dostał pozwolenie na dojazdy do pracy.

a czy jest jakikolwiek sposób żeby odzyskać prawko szybciej?
P.S.: rozprawy jeszcze nie bylo ale podpisalem dobrowolne poddanie sie karze.

W tym przypadku, jesli zakaz prowadzenia pojazdow zostanie wydany na podstawie art. 42 par 2 lub 3 k.k. ( a tak zapewne bedzie bo w chwili czynu byl Pan w stanie nietrzezwosci) nie ma mozliwosci wczesniejszego odzyskania prawa jazdy (art. 84 par 2 k.k.)

a cy ktoś wie czy podczas jazdy na deskorolce po drodze w stanie nie trzeźwości również można stracić prawko?

Kiedyś to sobie przerabiałem i lepiej w dzisiejszych czasach nie robic prawa jadzdy i jezdzic bez. A dlatego ze w dzisejszych czasach jest strasznie drogie i jak cie zlapia po alkocholu to nie dosc ze zabieraja ci te kosztowne prawo jazdy to jeszcze mandat cie czeka, a jak cie zlapia bez to co ci wezma,jedynie mandat za prowadzenie bez tzw. uprawnien 500zl.

WITAM! MAM PYTANIE- BYŁEM UCZESTNIKIEM WYPADKU DROGOWEGO,WEZWAŁEM POLICJĘ NA MIEJSCE WYPADKU PONIEWAŻ KIEROWCA ZBIEGŁ Z MIEJSCA ZDARZENIA. NIE BYŁEM W STANIE WSKAZAĆ DANYCH PERSONALNYCH KIEROWCY PONIEWAŻ NIE ZNAŁEM GO. ZOSTAŁEM PODEJRZANY O KIEROWANIE TYM AUTEM , ZATRZYMANO MOJE PRAWO JAZDY DO WYJASNIENIA. POLICJA POPEŁNIŁA MNUSTWO BŁĘDÓW , JEDNYM Z NICH BYŁO NIEZABEZPIECZENIE AUTA I POBRANIE JAKICH KOLWIEK ODCISKÓW PALCY BY MÓC UDOWODNIC MI ZE TO JA BYŁEM KIEROWCĄ. JAKIE MAM SZANSE NA ODZYSKANIA PRAWA JAZDY?

Witam.
Mam jeszcze pytanie..
1. czy podczas gdy prawo jazdy zostało mi odebrane mogę zrobić kurs prowadzenia wózków widłowych?bo potrzebne jest mi to do pracy..
2. Czy podczas rozprawy sąd może zniżyć kare odebrania prawa jazdy do pół roku jeżeli oczywiście będą odpowiednie argumenty?
Porsze o odpowiedź i z góry dziękuje

[cytat="patryk282":3cn0dt52]WITAM! MAM PYTANIE- BYŁEM UCZESTNIKIEM WYPADKU DROGOWEGO,WEZWAŁEM POLICJĘ NA MIEJSCE WYPADKU PONIEWAŻ KIEROWCA ZBIEGŁ Z MIEJSCA ZDARZENIA. NIE BYŁEM W STANIE WSKAZAĆ DANYCH PERSONALNYCH KIEROWCY PONIEWAŻ NIE ZNAŁEM GO. ZOSTAŁEM PODEJRZANY O KIEROWANIE TYM AUTEM , ZATRZYMANO MOJE PRAWO JAZDY DO WYJASNIENIA. POLICJA POPEŁNIŁA MNUSTWO BŁĘDÓW , JEDNYM Z NICH BYŁO NIEZABEZPIECZENIE AUTA I POBRANIE JAKICH KOLWIEK ODCISKÓW PALCY BY MÓC UDOWODNIC MI ZE TO JA BYŁEM KIEROWCĄ. JAKIE MAM SZANSE NA ODZYSKANIA PRAWA JAZDY?[/cytat:3cn0dt52] Po pierwsze za mało danych podałeś aby można było odpowiedzieć na to pytanie. Nie napisałeś nawet w jaki sposób uczestniczyłeś w tym "wypadku" oraz czy to w ogóle był wypadek czy tylko kolizja drogowa. Po drugie za dużo amerykańskich filmów się naoglądałeś odnośnie tego pobierania odbitek linii papilarnych :)
[cytat:3cn0dt52]2. Czy podczas rozprawy sąd może zniżyć kare odebrania prawa jazdy do pół roku jeżeli oczywiście będą odpowiednie argumenty?[/cytat:3cn0dt52] Okres na jaki można zatrzymać prawo jazdy za popełnione przestępstwo to minimum rok, nie ma więc możliwości aby okres ten został skrócony.

uczestniczyłem w tym wypadku,kolizji jako pasażer! auto wpadło do głębokiego rowu, kierowca tego auta zniknoł a ja pozostałem na miejscu ponieważ to auto miałem pożyczone od kolegi.nie było żadnych ofiar,osób trzecich.

tia... a komu udostępniłeś do prowadzenia auto pożyczone od kolegi ?

a czy mogę zrobić kurs na wózki widłowe?

Powrót