Prawo jazdy oddane na komisarjat

• Autor wątku Autor wątku Jacek109
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacek109

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Posiadam następujący problem. Zostałem ukarany mandatem na zbyt małą odległość od poprzedzającego pojazdu na autostradzie przez co musiałem oddać prawo jazdy na miesiąc. Większość czasu spędzam w niemczech, lecz co 2 tygodnie na weekend jestem w Polsce. Prawo jazdy oddałem na komisariacie najbliżej miejsca zamieszkania w niemczech. Pytałem się policjanta czy muszę zostawiać prawo jazdy,czy wystarczy że wystawi mi odpowiednią notatkę i prawo jazdy odda,z tym że zakaz przez miesiąc będzie obowiązywał. Odpowiedział że dokument musi zostać u nich i może mi tylko wystawić pokwitowania że moje prawo jazdy jest u nich. Na pytanie czy mogę z tym pokwitowaniem poruszać się autem w polsce, odpowiedział że nie ma pojęcia. Więc moje pytanie jest nastepujace:
Czy mogę jeździć samochodem w Polsce posiadając tylko to pokwitowanie?

Bez prawa jazdy nie wolno poruszac sie po drogach publicznych rowniez w PL.

Spokojnie możesz jeździć w PL bez prawa jazdy ( chodzi o blankiet) Ty w PL nie masz zakazu prowadzenia pojazdów, nie będziesz tylko miał przy sobie blankietu PJ i grozi Ci za to tylko mandat 50 zł. Policjanci sprawdzą sobie w systemie, że masz uprawnienia i tyle.

Powrót